Отпечаток од прст ќе стане минато: Телефоните можат да нѐ препознаат по начинот на кој одиме

Сподели со своите пријатели

Студијата на Универзитетот во Плимут покажа дека проверката на одењето, вградена во паметните телефони, може да биде одличен начин за заштита на мобилните уреди. Во светот, повеќе од 6,3 милијарди луѓе користат паметни телефони.

Loading...

Иако постојат механизми за автентикација како што се лозинки, ПИН-кодови и биометрија, студиите покажаа дека степенот на безбедност и употребливост на таквите пристапи значително варира. Новото истражување, спроведено на Универзитетот во Плимут, покажа дека проверката на одењето може да биде одржливо средство за заштита на паметните телефони и другите мобилни уреди од сајбер криминал.

 

 

Студијата на Универзитетскиот центар за сајбер безбедност, комуникации и мрежно истражување, објавена во списанието Computers & Security, илустрира дека, во соодветна рамка, препознавањето одењето може да биде остварлива техника за заштита на поединците и нивните податоци од потенцијален криминал.

Имено, како што покажало истражувањето, системот го препознал одењето на поединците во 85 отсто од случаите, при што тој број се искачувал на речиси 90 отсто кога оделе со нормална брзина или брзо. Оваа студија се надоврзува на претходната работа, преку евалуација на мулти-алгоритамски систем за препознавање на одењето, и е првата што ја применува користејќи податоци од реалниот свет.

Податоците беа собрани во текот на седум до десет дена со помош на жироскоп и акцелерометар, а секој учесник во студијата генерирал во просек 4.000 примероци од активности, од нормално и брзо одење до качување и симнување по скали.

Loading...

 

 

– Автентикација се појави како ненаметлив начин за собирање на потребната количина на лични податоци, но досега сите тестови се одвиваа во контролирана средина.

Самото препознавање на одењето не е совршено решение, но може да помогне во заштитата на корисниците, објаснува Нејтан Кларк, професор по сајбер безбедност и дигитална форензика на Универзитетот Плејмут. Автентикацијата на сопствениците на мобилни уреди со режим на одење може да помогне да се украдат уреди или да се заштитат податоците со блокирање на работата доколку уредот го користи некој друг освен сопственикот, велат истражувачите за сајбер безбедност.