brown and white clouds over mountain

Откриена хемиска реакција која можеби го започнала развојот на животот на Земјата

Сподели со своите пријатели

На почетокот на историјата на Земјата, кога хемиските реакции меѓу мешавината на органски молекули почнале да се движат одвнатре, формирајќи го она што ние би можеле да почнеме да го сметаме за биолошки потписи на животот, имаше пресвртна точка.

Loading...

Во новото истражување на американските научници од Универзитетот Рутгерс и Сити колеџот во Њујорк, беше идентификуван протеин кој можеби одиграл клучна улога во започнувањето на животот каков што го знаеме на Земјата.

Тоа е едноставен пептид што научниците го нарекоа „никелбек“ (референца за протеинскиот столб, кој се состои од синџир на аминокиселини и два атоми на азот прикачени на пар атоми на никел, а не посветеност на канадската рок група на исто име).

Точката на прекршување

Нивното откритие, кое беше објавено во списанието Science Advances, не само што може да фрли повеќе светлина за тоа како настанал животот овде на Земјата, туку исто така може да им даде на астрономите уште една трага во нивната потрага по живот на други планети, каде што суштинските хемиски состојки се само почнуваат да се формираат.

Научниците веруваат дека некаде помеѓу 3,5 и 3,8 милијарди години имало пресвртна точка, нешто што ја поттикнало промената од пребиотичка хемија, молекули пред животот, во живи, биолошки системи.

– Веруваме дека промената била предизвикана од неколку мали претходни протеини, кои ги извршиле клучните чекори во древна метаболичка реакција. И мислиме дека пронајдовме еден од тие пионерски пептиди, истакнува Викас Нанда, биохемичар и молекуларен биолог од Универзитетот Рутгерс.

Сè започнало со движење наназад од современите протеини

Со цел да се дојде до нивниот конечен дизајн на пептиди, научниците започнале со модерни протеини кои ги поттикнуваат метаболичките процеси клучни за активирање на многу биохемиски реакции.

Но, античките протеини би биле многу поедноставни, па овие протеини потоа биле разделени на нивните најосновни делови.

Loading...

Низа експерименти го произвеле никелбек како веројатен кандидат за да биде доволно едноставен за да се формира на пребиотичката Земја, но сепак доволно сложен за да земе енергија од околината и да направи нешто со неа.

Никелбек користи вкупно 13 амино киселини, а овие молекули често се опишуваат како „градежни блокови“ за протеините и животот на самата Земја.

Никел како клуч

Никелот би бил вообичаен метал во првите океани на Земјата. Од клучно значење, кога се прикачени на пептидот, атомите на никелот делуваат како катализатор во ослободувањето на водородниот гас, кој би бил најважниот извор на енергија пред неколку милијарди години.

Она што е клучно е тоа што американските научници успеаја да ги покажат сите овие процеси во лабораторија.

Ова е важно затоа што, иако постојат многу теории за потеклото на животот, има многу малку вистински лабораториски тестови на тие идеи.

Оваа работа покажува дека не само што се можни едноставни протеински метаболички ензими, туку и дека тие се многу стабилни и многу активни, што ги прави веројатна почетна точка за животот, нагласува Нанда.

Водич за потрага по живот во вселената

Ако никелот одиграл значајна улога во настанокот на животот на Земјата, разумно е да се претпостави дека тој би можел да се формира и на други планети, веројатно на оние кои не се толку далеку во нивната еволуција како нашата планета.

Научниците користат биопотписи за да бараат живот во вселената, односно хемиски траги кои би можеле да сугерираат дека организмите се присутни или би можеле да се развијат.

Loading...

Така, никелбек би можел да се додаде на таа листа на биопотписи.