Откриена една од најголемите онлајн измами на која наседнаа многумина

Сподели со своите пријатели

Безбедносните експерти постојано повикуваат на претпазливост при купувањето на интернет бидејќи на интернет демнат бројни измамници кои сакаат да земат пари и кориснички податоци на различни начини.

Loading...

Едно од правилата е дека ако нешто на интернет изгледа премногу добро за да биде вистина, најверојатно тоа не е.

Ова особено се однесува на неверојатните попусти на производите на некои непознати страници кои ви се прикажуваат додека сурфате како реклами или до кои линковите на страниците што ги сурфате може да ве водат.

Зошто треба да бидете внимателни најдобро покажува случајот со лажна трговија од Кина на кој се повикува меѓународната истрага на The Guardian, Die Zeit и Le Monde, која откри неверојатна измама што се случува од 2015 година и вклучува, верувајте или не, дури 76 илјади лажни веб-страници и онлајн продавници.

Преку тие страници, односно продавници кои биле достапни на различни јазици, се продавале облека и обувки на познати и премиум брендови како Hugo Boss, Versace, Prada, Dior и други, сето тоа по многу пониски цени во однос на малопродажните цени.

Самиот факт што тие сајтови биле прилично непознати и дека попустот бил голем е доволна причина за претпазливост, но на многумина им изгледало како понуда која не може да се пропушти и решиле да купат производи од такви сајтови.

На крајот, повеќе од 800.000 луѓе паднале на оваа измама во текот на сите овие години, и додека сите оние со лажни страници ги споделувале своите е-пошти, повеќе од 475.000 луѓе споделиле и многу поважни информации – личните информации со имиња, презимиња и адреси до банкарски податоци, вклучувајќи број на картичка и трицифрен безбедносен број.

Само во последните три години, пишува The Guardian, биле обработени повеќе од еден милион лажни нарачки, чија вредност би требало да изнесува дури 50 милиони евра, но сите тие нарачки се уште не биле наплатувани.

Loading...

Украдени пари и податоци

Проблемите со ваквите измами се повеќекратни.

Првата и она што луѓето веднаш ќе ја почувствуваат е финансиската загуба бидејќи нарачале и платиле производи кои не ги добиле.

Вториот проблем може да биде многу поголем – тие ги дале своите лични податоци на криминалци и измамници кои можат да ги користат на многу начини.

Тие можат да се обидат да ги испразнат сметките или да ги продадат тие податоци на црниот пазар, што значи дека потоа ќе им бидат достапни на други криминалци кои ќе се обидат да ги искористат за бројни финансиски и други измами.

Треба да се нагласи дека многумина кои нарачале и се обиделе да ги платат овие производи на крајот не останале без пари.

Имено, во некои случаи банките ги прекинале трансакциите, додека честопати самите продавници не ги обработувале плаќањата.

Оние чии уплати сè уште поминале, најчесто не ги добивале нарачаните производи или добивале некои други, евтини работи кои воопшто не ги нарачале.

Loading...

Она што е интересно за овој метод на измама, и за што предупреди консултантот на SR Labs, Матијас Маркс, е дека станува збор за модел кој наликува на бизнис со франшиза.

Имено, група програмери развиле систем за брзо и автоматизирано креирање на сопствени веб-страници и продавници, со кои делумно управувале сами, но им дозволиле на други измамници да го користат системот и, плаќајќи за таква франшиза, да управуваат со секојдневното работење.

Исто така, користеле стари домени за хостирање на нивните лажни онлајн продавници или домени кои веќе не се во употреба, а претходно биле во сопственост на други компании, што го отежнува нивното откривање.

Според податоците од истрагата, се чини дека оваа измамничка мрежа е создадена во кинеската провинција Фуџијан, а по објавувањето на оваа информација, ќе се направат обиди да се блокираат или отстранат ваквите лажни веб-продавници, од кои се уште има повеќе од 22 и половина илјада денес.