Откриена е необична црна дупка најблиску до Земјата

Сподели со своите пријатели

Астрономите ја идентификуваа црната дупка најблиску до Земјата, за среќа е многу мала.

Loading...

Но, откритието е интересно токму затоа што е помало од она што се очекува од црна дупка. Покрај тоа, таа е толку мала што е создадена посебна категорија за неа.

Новооткриената црна дупка се наоѓа на „само“ 1.500 светлосни години од Земјата во нашата галаксија.

Поради необичните својства и соѕвездијата во кои е пронајден, тимот од Универзитетот во Охајо, кој го откри, го нарече „Еднорог“.

„Кога ги погледнавме податоците, таа црна дупка на Еднорогот едноставно се појави“, рече астрономот Таринду Јајасаин. „Па, како не сме ја виделе порано? Излезе дека сме ги спуштиле астрономските ролетни“, додаде тој.

Спуштени астрономски ролетни

Пред астрономите да ги пронајдат првите помали црни дупки, нивното постоење било толку дискутабилно што кога забележале дека некоја џиновска црвена sвезда во близина привлекува нешто, првично ја отфрлиле можноста дека станува збор за мала црна дупка.

Но, Јасасеин гледал на тоа од поинаква перспектива. Како студент на докторски студии, неговиот ментор му рекол дека е можно да има мали црни дупки во вселената и тој сака да го испита тоа.

Loading...

Анализирајќи ги податоците на различните телескопски системи и сателити, тој ги усовршил своите вештини во истражувањето на црвениот гигант во со constвездието еднорог, што беше во последната фаза од неговиот живот.

Брзината на ѕвездата и начинот на кој таа е повлечена од гравитацијата сугерира дека има црна дупка покрај неа. Пресметките утврдиле дека големината на овој невидлив сателит може да биде околу 3 соларни маси.

„Како што гравитацијата на Месечината ги искривува океаните на Земјата, предизвикувајќи нивно испакнување кон Месечината и во спротивна насока, произведувајќи плима и осека, така и црната дупка искривува sвезда во форма на топка за американски фудбал, со една оска подолга од другата “, објасни астрономот Тод Томпсон, кој помагал да се најдат некои други мали црни дупки во минатото.

„Наједноставното објаснување е дека тоа е црна дупка – и во овој случај, наједноставното објаснување е исто така најверојатно“, додаде Томпсон.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *