Откриен е нов начин кој ќе ни овозможи за прв пат да видиме како навистина изгледаат далечните егзопланети

Сподели со своите пријатели

Астрономите открија начин на кој можеме да снимиме егзопланети во слики 1000 пати попрецизни од податоците што моментално ни се достапни. Тие успешно ја тестираа својата теорија на примерот на Земјата.

Loading...

Планетите надвор од Сончевиот систем се прилично визуелно неинтересни. Толку неинтересно, што можеме да ги видиме директно само со просејување на расфрланите рефлектирани зраци среде одразите на нивната придружна ѕвезда. Дури и во тој случај, најдоброто што можеме да го видиме е точка која ја идентификува неговата позиција.

За да се собере доволно светлина за да се откријат сложените детали на овие далечни светови, би била потребна леќа многу поголема од сè што можеме да конструираме, поширока од Земјата. Напротив, тој е поширок од Јупитер.

За среќа, леќите во вселенски размери веќе постојат. Благодарение на начинот на кој масата го продлабочува ткивото на вселената, тешките објекти како нашето Сонце можат да послужат како телескопи со космички размери. Не се работи само за теорија. Таканареченото „гравитациско исцелување“ првпат беше демонстрирано пред повеќе од еден век и оттогаш се користи за да се поместат границите на тоа колку далеку во вселената можеме да видиме.

 

 

Идејата е замислена пред две години

Loading...

Но, користењето на турбулентната маса на нашата ѕвезда за откривање на деликатни промени во бојата и моделот на површината на егзопланетата е сосема друга приказна.

Во 2020 година, физичар од Калифорнискиот институт за технологија по име Слава Туришев предложи техника која може да го претвори скенирањето на светлината што се наведнува околу планетата во вид на слика.

За да се постигне ова, би било потребно вселенско летало кое би можело да покрие огромна површина од вселената, нешто што ќе ги помести границите на материјалите, горивото и брзината на вселенската технологија што моментално ја имаме.

Успешна симулација

Почнувајќи од идејата на Туришев, двајца физичари од Универзитетот Стенфорд во САД сега предложија нов метод за користење на сончевата маса што го искривува просторот како начин да се фокусира слабата светлина од егзопланетите во значајна слика.

 

 

Loading...

Додека нивниот метод наместо тоа се потпира на испраќање вселенска опсерваторија со големина на Хабл до замрзнатите региони на нашиот Сончев систем, алгоритмот за ткаење на светлината насочена во прстенот околу Сонцето во јасна слика бара само еден снимка на светлина.

За да ја тестираат оваа идеја, истражувачите користеле временски сателитски податоци за Земјата, симулирајќи ја како размачкана светлосна инка позната како Ајнштајн прстен. Нивниот алгоритам успешно ја дешифрираше искривената слика, повторно создавајќи јасно препознатлив (иако прилично пикселиран) свет што го нарекуваме дом.

Теоретски, процесот може да резултира со слики од далечни објекти 1000 пати попрецизни од се што можеме да се надеваме со користење на модерната технологија што моментално ја имаме.

Сакаме да снимиме слики од планети кои орбитираат околу други ѕвезди кои се добри како сликите на планетите во нашиот Сончев систем. Со оваа технологија, се надеваме дека ќе снимиме слика од планета оддалечена 100 светлосни години, која ќе има исто влијание како сликата на Земјата од мисијата Аполо 8, вели физичарот Брус Мекинтош во студијата објавена во научното списание Astrophysical Journal.

 

 

Од откривањето на првата егзопланета во раните 1990-ти, астрономите открија знаци на повеќе од 5.000 светови кои орбитираат околу ѕвездите на Млечниот Пат (а можеби и пошироко). Сепак, овие знаци се исти како да слушате чекори во мракот. Можеме да заклучиме колку е голема планетата и колку брзо може да се движи. Можеме дури и да издвоиме неколку детали за составот на неговата атмосфера и нејзината температура. Остатокот е оставен на нашата имагинација, инспирирана од карактеристиките на планетите што го сочинуваат нашиот Сончев систем.

Loading...

Сепак, разгледувањето на карактеристиките на облаците, океаните, наоѓалиштата на минерали, па дури и бездните и планините на егзопланетите може да ни каже многу повеќе за заедничките карактеристики на геолошките карактеристики низ Универзумот, вклучувајќи го и потенцијалот на вонземска биологија.

Со фотографирање на друга планета, можете да ја погледнете и можеби да видите зелени дамки кои се шуми и сини дамки кои се океани – и би било тешко да се тврди дека на неа нема живот, вели Мекинтош.

Најголемата пречка за примена на оваа специјална техника е патувањето низ кое треба да помине една ваква опсерваторија.

 

 

Loading...

Во моментов, сондата Војаџер 1 е најоддалечениот објект создаден од човек кој некогаш се впуштил во студената темнина на надворешниот Сончев систем. Лансиран во 1977 година, оттогаш поминал неверојатни 23 милијарди километри. Тоа е 156 пати повеќе од растојанието помеѓу Земјата и Сонцето.

Дестинацијата што му е потребна на телескопот за гореспоменатата слика на егзопланета што го користи Сонцето како леќа е повеќе од четири пати поголема од сегашната оддалеченост на Војаџер 1, патување кое би траело најмалку еден век користејќи го целото наше сегашно знаење.

Иновативните решенија за вселенски патувања на долги растојанија, се разбира, би можеле да нè однесат таму порано.