Осумчасовното работно време е погубно за организмот

Сподели со своите пријатели

Во изминатите неколку години повеќе студии се занимаваа со темата осумчасовно работно време за кое се испостави дека едноставно не функционира.

Loading...

Резултатите од овие студии покажале дека должината на траењето на работното време нема ниакква врска со тоа колку сте ефикасни и продуктивни. па од каде дошла идејата за осумчасовното работно време?

Дали навистина е потребно дневно да пиеме 8 чаши вода, или може… пиво?

Кампањата ја започнал социјалниот реформатор Роберт Овен во 1810. година во реме кога фабриките работеле 24 часа, а работниците често работеле од 10 до 15 часа.

Тогаш Овен измислил слоган „Осум часа работа, осум часа одмор, осум часа спиење“, а во 1926. година повеќе од век подоцна компанијата “Форд“ стана првата која воведе траење на смената од осум часа и ја дуплираше платата на вработените.

Денес, осумчасовното работно време е дефинитивно застарен концепт.

Пливањето е најефикасен начин за губење килограми

Истражувач од циклусот на соновите, Натаниел Клејтман открил нешто што се анрекува “основен циклус за одмарање“ сфаќајќи дека нашите тела фунцкионираат на 97-минутен период во текот на ноќта и помеѓу длабокиот и лесниот сон.

Loading...

Тоа исто така се случува и во текот на денот, нашата поголема и помала будност се намалува во истиот период, поради што нам ни се потребни повеќе паузи за да бидеме продуктивни.

Др. Тревис Брејдери ја предложил следната алтернатива: идеален однос на работат аи одморот би бил 52 минути работа и 17 минути одмор. Луѓето кои вака го одржувале својот биланс имале завидно ниво на фокусираност на работата.

Причини поради кои пушачите слабеат

Шведска исто така експериментираше со смените од шест часа во еден дом за стари. Првите ивештаи потврдиле дека медицинските сестри биле посреќни, имале повеќе енергија и биле попродуктивни. Откако се вратиле на старото, сестрите се жалеле на замор и исцрпеност.

Новинарот Овен Џонес предложил да се работи четери дена неделно, а неговиот колега од „Гардијан“ е застапник на идејата за работни денови од четири часа.

Иако се уште не е постигнат консензус за должината на траењето на смените, едно е сигурно: тоа не се осум часа дневно.


Leave a Reply