Осум знаци дека сте израснале во токсично семејство: Последиците можат да бидат долгорочни

Сподели со своите пријатели

Индиферентноста на родителите кон чувствата на нивните деца може да има сериозни негативни последици.

Loading...

Како резултат на тоа децата почнуваат да се критикуваат, да се чувствуваат беспомошни и да имаат проблеми во социјалниот живот.

  1. Се плашите од манипулација

Често се случува токсичните семејства со манипулација да управуваат со другите членови на семејството.

Секојдневно ова однесување не е нормално и се претвора во емоционална злоупотреба. Како резултат на тоа може да имате проблем да им верувате на другите луѓе, што ќе ви го отежни започнувањето љубовна врска.

 

 

  1. Имате проблеми со социјални интеракции и доверба

Ако некој порасне во напната средина каде што доживува манипулација и други видови ментална злоупотреба, тоа мора да остави трага.

Loading...

Подоцна во животот, тешко е да се ослободи од тоа чувство дека треба постојано да се чува и затоа е тешко да им верува на другите и да им се отвори.

Исто така, постои проблем со приврзаноста, бидејќи ако некој порасне во средина полна со физичко и ментално злоставување, тие ќе создадат во себе перцепција дека така се однесуваат и треба да изгледаат.

 

 

  1. Тешко се справувате со неуспех

Децата кои пораснале во токсично семејство може цел живот да чувствуваат дека не се доволно добри или дека се безвредни.

Можно е родителите да имале големи очекувања од ваквите деца, а потоа да ги обвинуваат или казнуваат ако не ги исполнуваат.

Така, децата имаат развиено ниско самопочитување и самодоверба, и поради тоа, дури и најмалите грешки можат да ги „исфрлат од такт”.

Loading...

 

 

  1. Имате проблеми со сликата за себе

Позитивната поддршка во семејството е важен елемент кога зборуваме за менталното здравје. Исто толку важно е и чувството дека сме сакани и дека припаѓаме.

Ако односот помеѓу детето и родителот е навредлив, тогаш детето може да започне да развива проблеми со сликата за себе и самодовербата. Ова може да доведе до анксиозност и депресија.

  1. Често ве критикуваат

Ако детето има ниска самодоверба поради токсични родители, тогаш може да се чувствува како глупаво, безвредно и дека не заслужува добри работи.

Таквите деца честопати се критикуваат, се двоумат и се преиспитуваат. Тие прифатиле дека се полоши од другите, па затоа и страдаат, но не можат да го променат тоа затоа што не ја добиваат потребната ментална поддршка.

 

Loading...

 

  1. Вашите емоции се последни на списокот со приоритети

Ако родителите ги занемарат чувствата на своите деца, малите ќе се обидат на некој начин да привлечат внимание, и за тоа може да бидат казнети.

Како резултат на тоа децата учат да ги кријат своите емоции, а подоцна во животот, чувствата на другите имаат предност пред нивните.

Исто така, може да доведе до проблеми со сопствениот идентитет, а подоцна во животот може да им биде тешко да разберат кои се всушност, како се чувствуваат и што сакаат.

 

Loading...

 

  1. Секогаш се чувствувате како беспомошно дете

Токсичните родители понекогаш одбиваат да му признаат на детето дека е возрасна личност.

Тие сакаат да командуваат и утврдат што да му прават на детето, и ако наидат на отпор, се однесуваат навредено и чувствуваат вина.

Ако некој нема дозвола да донесува сопствени одлуки, може да се развие вознемиреност, страв од започнување нови работи и потешко ќе се вклопи во општеството.

Loading...

 

 

  1. Често се чувствувате вознемирено

Децата кои доаѓаат од токсични семејства често имаат нарушувања на анксиозноста. Ова се случува поради семејна нестабилност, ментално и физичко малтретирање и недостаток на безбедност.

Вознемирените деца имаат потешкотии во концентрацијата и можат да се чувствуваат раздразливо, немирно, вознемирено и напнато, пишува Брајтсајд.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *