Особини на интелигентните луѓе: Дали ги имате и вие?

Сподели со своите пријатели

Експертите се согласуваат дека тестот за интелигенција не може да биде единствената мерка што дава јасна слика за интелигенцијата, затоа се издвојуваат други индикатори карактеристични за многу интелигентните луѓе.

Loading...

Способноста да се гледаат работите од туѓа перспектива јасно покажува дека сте емоционално интелигентни. Тоа значи дека ги разбирате емоциите и ги искажувате здраво и продуктивно, пишуваат на веб-страницата „Хелт лајн“.

Првиот важен чекор е свеста за сопствените емоции, но интелигентните луѓе забележуваат и како се чувствуваат другите, преку говорот на телото и однесувањето.

И како и многу други, емпатијата се развива преку практика. Затоа, колку повеќе научите за другите и се грижите за нив, толку е посилна вашата емоционална интелигенција.

 

 

Цени ја осаменоста

Loading...

Време за себе и уживање во моментите на мир е исто така знак на интелигенција. Тоа не значи дека интелигентните луѓе не ги сакаат другите луѓе.

И интровертните и интелигентните луѓе сакаат само да бидат со себе, да се посветат на мислите, да дојдат до нови идеи. И колку повеќе време поминуваме со другите, толку помалку ќе треба да се посветиме на нашите сопствени цели.

И не е невозможно да имате драги луѓе и пријатели, а сепак да одвоите време само за себе.

 

 

Вие сте самосвесни

Првиот чекор кон тоа е да знаете што очекувате од другите. Исто така, ако сте свесни за себе, тоа значи дека сте свесни за вашите способности, животни вредности, цели.

Loading...

Имате самодоверба, знаете кои се вашите доблести, знаете како да направите избори што можат да ве донесат подобро.

Сепак, понекогаш е потребно време за да можеме слободно да се изразиме, да поставиме граници, да си го нацртаме сопствениот пат.

 

 

Вие секогаш сакате да знаете повеќе

Едноставно објаснување ретко ве задоволува. Уживате во читање, уметност и истражување на други јазици и култури.

Поставувате значајни прашања што се насочени кон јадрото, поминувате часови истражувајќи што ве интересира на интернет или расклопувате нешто чисто за да видите како работи.

Loading...

Вие сте љубопитни и тоа, заедно со отворен ум и подготвеност да ги доведете во прашање сопствените верувања, е јасен показател за интелигенција.

 

 

Вие набљудувате и се сеќавате

Можеби не сте баш Шерлок Холмс, но да забележите што се случува околу вас може да укаже на вашата интелигенција. Информациите што ги добивате ги примате и обработувате со леснотија.

Loading...

Ако имате око да повторувате обрасци, голема е веројатноста да бидете креативни и да имате развиена просторно-визуелна интелигенција.

Ако многу добро се сеќавате на она што го слушате, тоа е вашата вербална интелигенција на работа.

 

 

Loading...

Имате добра физичка меморија

Интелигенцијата може да се изрази и во физички контекст. Можеби нема да можете да објасните како да стигнете до одреден ресторан, но вашите нозе го знаат начинот да стигнете таму, иако можеби сте биле само еднаш, пред неколку години.

Исто така, можно е да се сетите на чекорите што инструкторот за танцување ви ги покажал само еднаш. Развиената теле-кинетичка интелигенција може да доведе до подобра координација.

Затоа, имате голем потенцијал во спортот и другите физички активности, а исто така можете да ги подобрите своите вештини за фини детали.

 

Loading...

 

Справете се со животните предизвици

Животот не е секогаш едноставен и убав, но на некои им е полесно да се справат со сите пречки и предизвици од другите.

Прилагодливоста е клучен дел од интелигенцијата. Тоа е ваша способност да се прилагодите на нова ситуација или промена. Овој имот е исто така поврзан со отпор, т.е. вашата способност да се опоравите од она што ве снаоѓа.

И, ако понекогаш работите не одат како што сте замислувале, застанете брзо, подготвени да се обидете повторно. Сето ова е знак на вашата интелигенција, особено ако ги надминете тешките моменти со смисла за хумор.

Loading...

Истражувањата покажуваат дека многу интелигентни луѓе сакаат црн хумор.

 

 

Мирни сте

Loading...

Развиените вештини во односите со другите се исто така знак на интелигенција. Конфликтите се вистински пример за тоа – веројатно имате дарба да смирите ризична ситуација меѓу колегите што може да ескалира.

Дури и кога сте биле помлади, веројатно лесно сте ги смириле кавгите меѓу браќата и пријателите, или можевте лесно да ги развеселите нервозните родители.

Индикатор за интелигенција е ако го прочитате говорот на телото на другите врз основа на кој можете да ја заклучите причината за кавгата, а потоа користете ги овие сигнали за да ја дознаете целата приказна за обете страни, поттикнете ги кавгите да ги разгледуваат работите од гледна точка на другиот, да помогнете да најдете потенцијални решенија.

Само затоа што генерално добро се согласувате со другите не значи автоматски дека сте академски гениј, но повеќето сметаат дека тоа е многу корисна форма на интелигенција.

 

 

Се грижите

Грижата во основа значи да се подготвите за нешто срамно што може да се случи. Вознемирените луѓе многу се грижат, дури и за она што знаат дека веројатно нема да се случи.

Сепак, некои студии ги поврзуваат грижата и вознемиреноста со интелигенцијата – луѓето со висок коефициент на интелигенција или многу се грижат или воопшто не се грижат.

Можеби ова звучи контрадикторно, но се покажа дека високоинтелигентните луѓе не поминуваат време грижејќи се за нешто што знаат дека нема да се случи, и тие се посигурни во себе, па знаат дека ќе решат сè што ќе се случи.

 

 

Од друга страна, многу интелигентни луѓе се свесни за сите опасности што демнат и сакаат да бидат подготвени на сè. Затоа, со аксиозност, можно е да се препознае опасноста и да се реагира на тоа.

Секако, вознемиреноста може да има многу лошо влијание врз нашите животи, па затоа е најдобро да разговарате со експерт ако сте постојано фокусирани на тоа што е лошо што може да се случи и грижата ве јаде.

Вие ги контролирате вашите емоции

Loading...

Ќе нè обземат лоши чувства од време на време, но тоа е и животот. Она што е важно е како се справуваме со овие лоши искуства, а тоа кажува многу за емоционалната интелигенција.

 

 

Таквите луѓе обично забележуваат сложени чувства, разбираат како влијаат на однесувањето и изборот што го правиме, можат да се контролираат и да изразат емоции во вистинско време на вистинското место.

Не секој е роден со тоа, но можно е да се подобрат овие вештини.

Имате милениче

Loading...

Домашните миленици, според сите проценки, имаат позитивен ефект врз менталното здравје, затоа сопствениците обично се помалку осамени, полесно се справуваат со стресот и имаат помала веројатност да страдаат од депресија.

Имено, кога разговарате со вашето домашно милениче ако нешто ве мачи, тоа ослободување на стрес и контрола на емоциите ја стимулираат и емоционалната интелигенција.