Океаните ќе го прехрануваат светот во иднина

Сподели со своите пријатели

Со примена на технолошки решенија и подобро управување, океаните би можеле да произведат шест пати повеќе храна од она што го произведуваат денес, велат научниците во најновиот извештај.

Loading...

Авторите на извештајот предвидуваат дека океаните можат да обезбедат повеќе од две третини од животински протеини од износот што го проценуваат експертите за храна во ООН, дека ќе бидат потребни за да го нахранат човештвото во иднина.

Општо, производството на океанска храна има помалку влијание врз климата од земјоделството и не подлежи на никакви ограничувања, како што се земјиште и вода.

Морската храна е многу хранлива, содржи есенцијални витамини, минерали и масни киселини, се вели во извештајот што го претставија научниците на симпозиумот за риболов во Рим организиран од Организацијата за храна и земјоделство на ООН (ФАО).

 

 

„Океанот има голем, неискористен потенцијал да помогне да го нахрани светот во текот на следните децении, а тоа може да се реализира така што влијанието врз животната средина е помало од она што го создаваат други извори на храна“, објасни водачот на студијата Кристофер Костело.

Loading...

„Ако направиме брзи и долгорочни промени на начинот на управување со поморската индустрија за експлоатација, додека ги зачувуваме неговите екосистеми, можеме да обезбедиме храна и егзистенција за милиони луѓе на долг рок“, рече тој.

Извештајот е објавен во време на зголемена загриженост за прекумерниот риболов, што претставува комбинација на повеќе фактори, вклучително и нелегален риболов, субвенции за риболов, употреба на погрешна риболовна опрема, како и деградација на животната средина.

Според научниците, можно е да се зголеми уловот за 20 проценти во однос на денешните бројки, како и за 40 проценти во однос на предвидениот иден улов.

Тие забележуваат дека најголем потенцијал лежи во проширувањето на одгледување школки, вунгони и јакобови капи. Тие исто така можат да помогнат во подобрување на квалитетот на водата.

 

 

Научниците повикуваат на натамошно истражување за потенцијалот за производство на храна од морето.

Loading...

Исто така, постојат студии кои индицираат дека некои алги може да ги намалат емисиите на метан од добиток. Метанот е еден од стакленички гасови одговорен за глобалното затоплување.

Извештајот е создаден на иницијатива на шефовите на 14 влади, наречен „Висок панел за одржлива економија на океанот“, а целта е да го постави океанот на врвот на глобалната агенда.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *