ОДЛЕДЕНО – ЗАЛЕДЕНО

Сподели со своите пријатели

Човек снује, а Бог одреѓује – и само у ретки прилике овија двоица мангупи се сложив. Негде. У Куманово никад.

Loading...

И док не се померуемо од мртву тачку на национално единство, померуемо се свакодневно од памет, на локално ниво.

Стратешки варошарије, хангер гејмс меѓу партије, Нада Топчагиќ и хит „Извини, душо извини“ за сиротани.

Ми смо град за Чарлс Дикенсову радњу, сас непримеран реципроцитет на афганистански племиќи против просјаци.

Здравствено дневна политика смо на оболени, оздравени, недолечени, вакцинирани сас високу колективну свест, претенденти за у рај, скептици, фалсификатори на среќу и спокој до некој нов бран. Ми смо фејсбук лежеќи полицајци на погрешни улице. Бесрамни гласноговорници на правдољубивост. Шерувачи на неартикулирани изјаве на лидери кои, наводно, ни дале лебац, па и автоматски невидени невоље у бурну савест на кумановци. Секој еден. Колко е антипатично тој „секој еден од вас!“.

Ми, секој еден од нас, немамо никакви високи вредности, освен ПМ честице свак вечер и по некоју објаву од директора на Центар за културу за „кога лисјата паѓаат во паркот, додека шетав и размислував дали ќе останам на функцијата“.

У дечји жаргон личимо на игру „одледено-заледено“, сас одледен буџет од Совет за нови предизвици на двосмерни улице и шеталишта и заледен граѓанско неподмитљив слој што туј и тамо покаже доброчинство у облик на вербалан бекхенд, форхенд и много ретко ас против автократију на педерски снобови.

Играмо га дубл меч под дејство на дијазепам.

Loading...

На новонаправен терен куде изгорену школу, сервис имав Марина и Мартин како гости у свој град, против Ивану и Максу. Линиски судије су вмровци, главан судија Хуљуси. Златан рекет га доделуе Циц. Скупљачи лоптице су ученици док чекав да им се стоплив училнице од гас или мазут. Бар не су скупљачи перја, тешив се од родитељско политизирани комисије. Јавни превозници су дисквалификувани због двојни сервис грешке или због место на роѓење. Којнаре е нов непријатељ. Дољно. Публика не е дистанцирана и маске сас грб на Куманово су им испод нос. Важно свак има торбу до ногу како кенгур. Да га украде пехар без да гу загади околину. Администрација која за викенд ужива у спорт и не мота сарму. Послушност гу исмева директорка на градинку. Тај брејк за корону. На мрежу будно гледав Илиевски и Беким. Суфлира им Атина од ВАР систем централу. Аут за наше Куманово! АТП листа на чело сас Димитра може да поднесе приговор. Депортација храбрости. Изгубени гемови куде жуту ограду на Тоде Думбу. И животи. Пожртвована спортска игра без фер плеј. Падамо на ситнице. Сасве либерали.

Бране има наступ сас гестикулацију на биг Лалета измеѓу сетови, уз музичку подлогу на Бобита Серафимовскога. Кумановски Michael Bolton и Seal, поев му на градоначалника за неузвратену љубав. Самет, сас десетину мултикултиватори, немќорски га гледа. Захариева сака да каже дека чланови на партију имав примено бустери и да ги окриви противници затој што пуцав од здравје, а тенис играв како Боба Живојиновиќ на мрежу сас Фахрету. Даниел напишаја на нови контејнери „Ивана е убава како Шарапова, ви сте Звереви“. Циго гу казнија левицу за паркинг испред Окца. Турнирска солидарност. Асимптоматска позитивност.

Среќа па недеља е , ништо не работи, може да се замлатуемо, по обичај. Ни базен не работи да оладимо главе. Сет за наше Куманово, на чело сас Емила кој се извинуе зашто топче ги удара у нефункционалност 140 соларни панела за самостојно греење на воду на градски базен. Војка грицка семке сас по некој подметнат бадем и пљука како црногорски навивач, ама Грубор од ВИП ложу му праќа ремек дело тактике – плаво жуто топче сас потпис од Нолета. Десна рука на Евангелие, лева рука на Устав. У центар гребатори, гафови на опозициски саветници и синтагме од тип на „арогантен хаос“ на парламентарци. Наставничка коректност. Да бидеме онлајн, да се заштитиме и ние и секое едно дете. Кратковидност у свински ноге и буткице наспрема количину на воду. Изглоѓана стварност. Pearl Jam на бистроќу. И на простоќу.

Симултан превод на кумановски догодовштине – Ивана Аткинс