Од пченка до оружје: Десет работи за односите меѓу Кина и Украина

Сподели со своите пријатели

Со оглед на тоа што кинескиот претседател Си Џинпинг се сретна со рускиот претседател Владимир Путин, и дека разговарале за геополитичките промени, важно е да се напомене дека Украина и Кина силно ги развиле односите пред војната, особено растечките економски врски, пишува Киев пост.

Loading...

За да се разбере како Кина може да оди напред, важно е да се разбере како таа има корист и може да има корист од континуираното партнерство со Украина.

1. Кина ги призна независноста и суверенитетот на Украина во декември 1991 година.

Најновата дипломатска пресвртница на највисоко ниво меѓу двете земји беше телефонскиот разговор меѓу претседателот Володимир Зеленски и Си Џинпинг во јули 2021 година по повод одбележувањето на 10-годишнината од Заедничката декларација за воспоставување и развој на стратешки партнерски односи меѓу Украина и народот Република Кина.

2. Кина ја замени Русија како трговски партнер број еден на Украина до 2019 година.

3. Во текот на изминатите 25 години, извозот од Кина во Украина растеше со стапка од околу 20 проценти годишно – од 73,4 милиони долари во 1995 година на 7,46 милијарди долари во 2020 година.

Украинскиот извоз во Кина се зголеми за четири пати од 2018 до 2021 година.

4. Според Државната служба за статистика на Украина, во 2021 година трговскиот промет меѓу Украина и Кина изнесувал 19 милијарди долари, вклучувајќи го извозот на украинска стока во Кина од 8 милијарди долари (зголемување од околу 13 отсто) и увозот на кинески стоки за Украина од 11 милијарди долари (зголемување од околу 32 проценти).

Loading...

5. Кина е главниот купувач на украинската пченка, јачмен и сончогледово масло. Во 2021 година, житото увезено од Украина сочинуваше 20 отсто од вкупниот увоз на жито во Кина. Кина беше најголемиот увозник на украинскиот јачмен. Во 2019 година, Украина ги замени САД како најголем снабдувач на пченка во Кина – 80 отсто од вкупниот увоз на пченка во Кина.

6. Украина беше главниот снабдувач на оружје на Кина, втор по Русија. Кина е најголемиот купувач на украинско оружје. Првиот кинески носач на авиони, Лиаонинг, е обновен советски носач на авиони купен од Украина.

7. Кина беше активен инвеститор, изведувач и финансиер на проекти во важни сектори во Украина, вклучувајќи го и поморскиот транспорт (вклучувајќи ги пристаништата Мариупол и Одеса) и други транспортни инфраструктури, вклучително и реновирање на метрото во Киев, земјоделството, енергијата и телекомуникациите .

8. Во 2021 година кинеските компании добија повеќе од 6,6 милијарди долари за градежни работи во Украина.

9. Кина ја гледа Украина како клучен транспортен центар за нејзината иницијатива „Појас и пат“ (BRI).

Договорот за слободна трговија на Украина со Европската унија (ЕУ) ја прави атрактивна транзитна точка за кинески стоки.

10. Во Украина живеат околу 6.000 кинески граѓани. Во Кина живеат до 100.000 украински граѓани.