Од каде потекнува легендата дека златната рипка исполнува желби?

Сподели со своите пријатели

Златната рипка е најпопуларна и една од најбараните видови аквариумска риба и секако една од првите домашни риби. Таа е дел од семејството на крапот.

Loading...

Таа е многу благодарна како домашно милениче бидејќи добро ги поднесува сите годишни времиња и е многу дружељубива, па може да живее со многу различни видови риби.

За овие риби кружат разни митови, овој мит е најраспространет!

 

 

Златната рипка исполнува желби

Не се знае од кога точно постои легенда дека златните рипки исполнуваат желби, а тој мотив веќе долго време се провлекува низ разни прози.

Loading...

Во верзијата на златната рипка, за прв пат се појавува во „Приказната за рибарот и рибата“ на Пушкин.

Тогаш фатената златна рипка ветила дека ќе исполни една желба доколку ја пуштат.

Сепак, една стара легенда вели дека златната рипка сепак може да ги исполни желбите на некои луѓе.