Од каде потекнал коронавирусот? Кина и СЗО подготвија заеднички извештај!

Сподели со своите пријатели

Заедничката студија на Светската здравствена организација (СЗО) и Кина за потеклото на ковид-19 наведува дека пренесувањето на вирусот од лилјаци на луѓе преку друго животно е најверојатно сценарио и дека неуспехот во лабораторијата е крајно неверојатно причина, пренесува АП кој имашл увид во извештајот.

Loading...

Агенцијата наведува дека денес ја добила скоро финалната верзија на извештајот на СЗО од дипломат со седиште во Женева, кој не сакал да биде идентификуван бидејќи не бил овластен да дава информации пред нејзиното официјално објавување.

 

 

Сè уште не е познато дали извештајот може да се промени пред да биде објавен, но наодите што ги содржи биле главно очекувани и оставиле многу прашања без одговор, пренесува АП.

Тимот на СЗО предложи понатамошно истражување во сите можни насоки во врска со потеклото на коронавирусот, освен хипотезата дека тој „избегал“ од лабораторијата.

Истражувачите разгледале четири сценарија по редослед на веројатност. Тие заклучија дека пренесувањето преку друго животно е многу веројатно.

Loading...

 

 

Тие проценија дека е веројатно директното ширење од лилјаците на луѓето, и исто така рекоа дека е можно ширење со прехранбени производи со „ладен ланец“.

Објавувањето на извештајот беше одложено неколку пати, а официјалната СЗО на крајот на минатата недела рече дека очекува тој да биде подготвен за објавување во следните неколку дена.

 

 

Loading...

Извештајот главно се заснова на посетата на тим меѓународни експерти на СЗО на кинескиот град Вухан, каде што првпат беше откриен „ковид-19“, во текот на јануари и февруари минатата година, пренесува агенцијата.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *