Објавена новата листа најмоќни пасоши во светот: Како котира македонскиот?

Сподели со своите пријатели

Passport Index објави податоци за новите најмоќни пасоши во светот, врз основа на тоа во колку земји со пасошот има одобрен безвизен пристап или добиле виза по пристигнувањето.

Loading...

Иако пасошот на Нов Зеланд е прогласен за најмоќен во светот според новиот рејтинг, не е дека тоа им носи голема корист, бидејќи во овој момент им се препорачува да се воздржат од меѓународно патување, пишува Индипендент.

На крајот на краиштата, сите веќе знаат дека годинашниот пасош е една од работите што ретко кој ги користел.

Нов Зеланд го обезбеди првото место со резултат 129, а потоа следат Германија, Австрија, Луксембург, Швајцарија, Ирска, Јужна Кореја, Јапонија и Австралија, сите со скор 128 и го делат второто место.

Шведска, Белгија, Франција, Финска, Италија и Шпанија се на третото место, додека Велика Британија е на четвртото место, по што следуваат Холандија, Данска, Португалија, Литванија, Норвешка, Исланд и Канада.

САД не се меѓу првите 10, но се наоѓаат на 21-то место заедно со Малезија, со безвизен пристап до 52 земји и виза при пристигнување за 40 дестинации.

Македонија има 99 поени и со овој пасош може да се патува во 60 држави без виза, а во 37 истата ќе ја добиете по пристигнувањето. Ако патувате со македонски пасош виза ви е неопходна за во 99 земји од светот. Со тоа македонскиот пасош котира на 16то место.

 

Loading...

 

Од соседството: Србија е на 14то место, Црна Гора е на 18-то место, Словенија на петто, Словачка на седмо, Хрватска на осмо, Романија и Бугарија на деветто на 16-то место, додека БиХ е на 19-то место.

На крајот се Авганистан и Ирак, со резултат од само 31, по што следат Сирија (34), Сомалија (35) и Јемен (36).

Passport Index нагласува дека пандемијата на коронавируси имала хаотично влијание врз патувањата и целокупната „отвореност на светот“.

„И покрај големата нестабилност на моќта на пасошот во текот на изминатата година, Passport Index ги ажурираше рангирањата на пасошите во реално време, покажувајќи го реалниот ефект на пандемијата врз рангирањето на пасошите“, се вели на официјалната веб-страница.

Податоците се јасни: Со привремени забрани за патување и ограничување на визите, многу земји кои некогаш имаа моќен пасош сега се рангирани меѓу најниските во светот.


Loading...

Leave a Reply