Објавен детален извештај за ужасните нацистички експерименти врз луѓе

Сподели со своите пријатели

Објавен е детален извештај за медицинските злосторства за време на националсоцијализмот и нивните ефекти до денес.

Loading...

Ова треба да ги сензибилизира и денешните лекари, пишува ДВ.

„Често е изненадувачки колку е ограничено знаењето за злосторствата на нацистите во денешната медицинска заедница, освен можеби нејасната идеја за експериментите на Јозеф Менгеле во Аушвиц“, вели Хервиг Чех од Медицинскиот факултет во Виена.

Поради оваа причина, Чех и неговите колеги пред три години му предложиле на главниот уредник на стручното списание „Лансет“ да формира комисија која ќе го прошири ова знаење и ќе извлече лекции за иднината.

Комисијата подготвила детален извештај

Таа комисија презентираше многу детален извештај за сторените кривични дела.

Истражувачите не само што собрале историски докази за медицинските злосторства во националсоцијализмот, туку и многу јасно покажуваат дека овие злосторства не биле извршени само од поединци и дека некои од нив имаат влијание и денес.

Извештајот детализира како лекарите и здравствените работници помогнале во изготвувањето на таканаречените „закони за задолжителни стерилизации“ и активно учествувале во присилната стерилизација на повеќе од 350.000 луѓе кои се сметаат за „генетски инфериорни“ според нацистичките расни закони.

Многу луѓе кои биле стерилизирани имале сериозни физички и психички проблеми потоа, а многумина починале за време на постапката.

Loading...

Најмалку 230.000 луѓе со ментални, когнитивни и други физички проблеми биле убиени во таканаречените „програми за евтаназија“ во Германија и окупираните територии за време на Втората светска војна.

Десетици илјади луѓе биле злоупотребувани и користени како „заморчиња“ во концентрационите логори.

Евгениката како оправдување

Национал-социјалистичката расна теорија послужи како псевдонаучно оправдување за овие злосторства.

Основата на оваа „расна хигиена“ била евгениката, проучување на наводно „добри“ генетски особини.

Евгениката се заснова на теоријата за еволуција објавена од британскиот натуралист Чарлс Дарвин во средината на 19 век.

Според неа, во процесот на природна селекција преживуваат само најспособните примероци, додека другите исчезнуваат.

Евгеничарите ја пренеле оваа природна селекција во човечките општества.

Според тоа, треба да се промовира репродукција на луѓе со наводно „добра генетска шминка“, но и да се спречи репродукција на луѓе со наводно „лоши гени“ кои се сметаат за товар за општеството.

Loading...

Економски и социјални тешкотии

Во Германија и во други земји, евгениката се развила во наука која станала општествено прифатлива за сите страни, класи, а исто така и во истражувањето и медицината – и предизвикала страшно страдање.

На почетокот на 20 век, овие идеи нашле особено плодна почва во Германија.

Масовната невработеност довела милиони луѓе во мизерија, криминалот драстично се зголемил, болестите се ширеле, а смртноста била многу висока.

Врз основа на евгениката, за оваа беда била обвинета „инфериорна биолошка супстанција“.

Само драстични евгенски мерки како присилна стерилизација или убивање на „недостоен живот“ би можеле да го запрат претстојниот пад на општеството. Така се сметало.

Се зборуваше и дека имало премалку пари, храна и „животен простор“ за споделување со „недостоен живот“.

Националистичко расно лудило

Конкретно за нацистите, евгениката служела како оправдување за нивното расистичко лудило.

Од една страна, тие го промовирале образованието на таканаречените „чисти ариевски деца“, а од друга страна, се обиделе да уништат наводно „безвредни животи“ преку присилна стерилизација, евтаназија или систематски ликвидации.

Loading...

Во сето тоа активно учествувале научници и лекари.

Извештајот презентиран сега се однесува на 878 извори и е најобемниот извештај за овие злосторства до сега, пишува The Lancet.

Тој го бележи развојот на медицинските истражувања за време на нацистичката ера и прикажува индивидуални сторители, но и индивидуални жртви и затворени лекари кои ги лекувале своите колеги затвореници во најтешки услови како што се концентрационите логори.

Трагови до ден денес

И покрај интензивната истрага, многу насилници и помагачи не одговарале за злосторствата извршени по војната или помина долго време пред тоа.

А според извештајот, знаењето собрано од нацистите често се користи за да не е воопшто јасно дека зад тоа стои злосторство без преседан.

На пример, анатомскиот атлас на австрискиот лекар Едуард Пернкопф сè уште се користи и денес поради неговите исклучителни детали, иако овој тврдоглав нацист користел и тела на луѓе кои биле егзекутирани за време на нацистичката ера.

Loading...

Друга намера на ова истражување е да ги сензибилизира медицинските професионалци за тоа од каде доаѓа медицинското знаење што се пренесува.

„Студентите по медицина, истражувачите и здравствените работници треба да знаат од каде – и од кого – потекнуваат основите на медицинското знаење; тоа им го должат на жртвите на нацизмот“, вели Шмуел Пинчас Реис од Хебрејскиот универзитет во Ерусалим, кој е и потпретседател на оваа комисија.

Учење лекции за иднината

Авторите го гледаат нивниот извештај како прв чекор и сакаат да ги објават сите наоди на Интернет.

„Нацистичките медицински злосторства се меѓу најекстремните и најдокументирани примери за медицинско соучесништво во кршењето на човековите права во историјата“, рече Сабине Хилдебрант од Медицинскиот факултет Харвард во Бостон.

До тој степен, тој верува дека „мора да ја проучуваме најлошата историја на човештвото за да ги препознаеме и соочиме сличните обрасци во сегашноста“.

Loading...