Новото чудо на „Ербас“: Мамутски авион Beluga XL (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Новиот масовен карго-авион на Ербас е двојно поголем од постојниот „Beluga ST“ и е компатибилен за носење на две крила на Ербас 350.

Loading...

Европската фабрика за авиони ќе лансира флота на шест авиони „Beluga XL“ во текот на следните пет години.

Beluga XL, кој денес слета на „Ербас Брутон“ во северен Велс, е подолг од постојните авиони на Белуга СТ и е способен да носи повеќе товар.

XL овозможува 30 проценти поголем транспортен капацитет – подолг е од седум метри и еден метар поширок од неговиот претходник BelugaST.

BelugaXL има можност да лета до 2.200 наутички милји.


Leave a Reply