НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ: Микроорганизми од Земјата можат да преживеат на Марс

Сподели со своите пријатели

Формите на живот што постојат на Земјата може привремено да преживеат во атмосфера слична на Марс, покажа новата студија на НАСА.

Loading...

Ова истражување им дава на научниците увид во можноста за искористување на околината надвор од нашата планета.

Заедничката студија на научниците на НАСА и германскиот центар за авијација и космонаутика (ДЛР) ја тестираше издржливоста на микроорганизмите откако тие беа лансирани со балони во вселената со услови слични на оние што владеат на Марс.

 

 

„Успешно тестиравме нов начин на изложување на бактерии и габи на услови слични на оние на Марс, користејќи научен балон за да ја пренесеме нашата експериментална опрема на стратосферата на Земјата“, рече Марта Филипа Кортесао од ДЛР, водачот на студијата.

Студија за микроорганизми испратени во стратосферата е објавена во списанието Frontiers in Microbiology.

Loading...

„Поради долгорочните мисии на Марс со екипаж, треба да знаеме како микроорганизмите преживуваат на Црвената планета, бидејќи некои од нив можат да претставуваат здравствен ризик за астронаутите“, изјави авторот на студијата Катарина Сиемс од германскиот центар за авијација и космонаутика .

 

Како звучи Марс?

 

„Покрај тоа, некои микроби можат да бидат непроценливи за истражување на вселената. „Тие можат да ни помогнат да произведуваме храна независно од Земјата, што е клучно кога сме далеку од нашата планета“, додаде таа.

Микробите беа лансирани во „Марсбокс“ кој се одржуваше под притисок еквивалентен на атмосферата на Марс и кој беше полн со вештачка атмосфера во текот на целата мисија.

„Испратени се два слоја примероци, а долниот слој беше заштитен од зрачење. Ова ни овозможи да ги одделиме ефектите на зрачењето од другите тестирани услови: сушење, атмосфера и температурни флуктуации во текот на летото “, објаснува Кортесао.

Loading...

 

 

„Примероците од горниот слој беа изложени на повеќе од илјада пати поголемо УВ зрачење од нивото што може да предизвика изгореници на нашата кожа“, додава тој.

Студијата открила дека иако не сите микроби го преживеале патувањето, црниот мувла Aspergillus niger може да го продолжи животот по враќањето. Истата мувла претходно беше откриена на Меѓународната вселенска станица.

Истражувањето ја нагласува важноста на микробите во истражувањето на можностите за живот и преживување на луѓето надвор од нашата планета, пренесува Independent.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *