Новиот пристап кон вакцините против ХИВ даде добар резултат во клиничкото испитување кај прво лице!

Сподели со своите пријатели

Меѓународната иницијатива за вакцини против сида (IAVI) и истражувањето на Скрипс неодамна ги објавија резултатите од важното клиничко испитување во фаза I. Истражувачите тестираа нов пристап кон вакцините дизајниран да спречи ХИВ инфекции преку стимулирање на производството на ретки имунолошки клетки. Овие клетки се потребни за да се создадат вистинските антитела за борба против ХИВ.

Loading...

Студијата забележа 48 учесници поделени во група со ниски или високи дози. Тие го примија кандидатот за вакцина или плацебо во две дози, со разлика од два месеци. Од оние кои примиле вакцина, 97 проценти развиле вистински имунолошки клетки за да одговорат на ХИВ инфекцијата.

 

 

„Оваа студија демонстрира принципиелни докази за нов концепт за вакцини против ХИВ, концепт што може да се примени и на други патогени микроорганизми“, рече д-р Вилијам Шиф, професор на Скрипс и имунолог и извршен директор за дизајн на вакцини на неутрализирачко антитело на IAVI. Во изјава од Центар (НАЦ), чија лабораторија ја разви вакцината.

„Со нашите многу соработници во истражувачкиот тим, покажавме дека вакцините можат да бидат дизајнирани да стимулираат ретки имунолошки клетки со одредени својства, а оваа насочена стимулација може да биде многу ефикасна кај луѓето. Ние веруваме дека овој пристап ќе биде клучен за развој на ХИВ вакцина и може да биде важен за развој на вакцини против други патогени. „

Резултатите беа презентирани на виртуелната конференција на Меѓународната асоцијација за СИДА, истражување за превенција на ХИВ (ХИВР4П) во февруари. Тимот се обиде да го стимулира телото да создаде широко неутрализирачки антитела, или bnAB, специјализирани протеини во крвта што можат да се закачат на врвот на површината на ХИВ. Ова е имунолошки одговор што може да неутрализира различни видови на вируси.

Loading...

 

 

„Ние и другите претпоставувавме пред многу години дека за да предизвикаме bnAbs, мора да го започнете процесот со започнување на правилни Б-клетки – клетки кои имаат посебни својства што им даваат потенцијал да се развијат во клетки кои лачат bnAbs“, објасни Шиф. „Во оваа студија, целните клетки беа само околу еден во милион од сите наивни Б-клетки. За да добиеме вистински одговор на антитела, прво треба да ги најдеме вистинските Б-клетки. Податоците од оваа студија ја потврдуваат способноста на имуногенот за вакцини да го стори тоа. „

Овој основен пристап ќе биде првиот чекор во серијата што ќе му овозможи на поединецот да развие имунитет против болеста. А, тимот верува дека апликацијата може да се користи како почетна точка кај вакцините кои се борат против различни видови грип, како и против треска, зика, вирус на хепатитис Ц, па дури и маларија.

Клиничкото испитување, познато како IAVI G001, е фантастичен резултат. Истражувачите се здружуваат со биотехнолошката компанија Модерна (позната против вакцината КОВИД-19) за да развијат и тестираат вакцина заснована на МРНК, која го произведува овој одговор.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *