Новата персонализирана вакцина против рак е безбедна, a кога ќе започне со масовна употреба?

Сподели со своите пријатели

Новата персонализирана вакцина против карцином не покрена загриженост за безбедноста и покажа потенцијални придобивки за пациентите со различни видови на карцином, вклучително и рак на белите дробови и мочниот меур, кои имаат големи шанси за повторување. Ова е според резултатите од клиничкото испитување во фаза 1 презентирано од истражувачите за време на виртуелниот годишен состанок на Американското здружение за истражување на рак (AACR) 2021 година, што во моментов е во тек.

Loading...

„Иако имунотерапијата направи револуција во третманот на рак, огромното мнозинство на пациенти не доживуваат значителен клинички одговор со ваквите третмани“, рече авторот на студијата, д-р Томас Марон во изјавата, може да научи да препознава и напаѓа за да спречи повторување на рак. Вакцината содржи и адјуванс кој го подготвува имунитетот да ја зголеми ефикасноста “.

 

 

Во студијата, 13 пациенти примиле персонализирана вакцина; 10 пациенти имале солидни тумори, додека тројца имале мултипен миелом.

Тимот на Марон ја разви вакцината со секвенционирање на специфична генетика на тумор и ДНК на сексуалната линија. Потоа идентификувале специфични цели на туморот, што им помогнало да предвидат дали имунолошкиот систем на пациентот ќе ја препознае целта на вакцината. Истражувачите потоа користеле компјутерски систем наречен OpenVak од планината Синај за да помогнат за тоа која од целите би била остварлива опција за вметнување во персонализирана вакцина.

„Повеќето експериментални персонализирани вакцини против карцином се даваат во метастатско опкружување, но претходните истражувања покажаа дека имунотерапиите обично се поефикасни кај пациенти со помалку карцином“, вели авторот на студијата Нина Бардвеј, исто така од Институтот за карцином Тиш на планината Синај. „Затоа, развивме вакцина против неотиген што се администрира по стандардна терапија за нега, како што е операција за цврсти тумори и трансплантации на коскена срцевина кај мултипен миелом, кога пациентите имаат минимално – обично микроскопско – преостанато заболување.

Loading...

 

 

Иако примарниот фокус на испитувањето во Фаза 1 е испит за безбедност на вакцини, што истражувачите забележуваат дека е „добро толериран“, студијата покажа и некои охрабрувачки резултати во однос на долгорочните позитивни резултати кај некои пациенти.

Сепак, вреди да се напомене дека е рано да се извлечат цврсти заклучоци бидејќи големината на пациентот во студијата во фаза 1 беше значително мала и затоа вакцината не е тестирана за безбедност и ефикасност во разновидна популациска група со различна етиологија на тумор и пост-оперативни курсеви.

„Нашите резултати покажуваат дека гасоводот OpenVaк е одржлив пристап кон создавање на безбедна, персонализирана вакцина против рак, која потенцијално може да се користи за лекување на низа видови на тумор“, рече Бардвеј.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *