Нова теорија вели дека Гадафи со помош на шпион жив пребегнал од Либија

Сподели со своите пријатели

Според официјалните информации, поранешниот водач на Либија ибуен е во октомври додека бегал од својот роден град. Меѓутоа, постојат и оние кои се сомневаат во овие тврдења.

Loading...

Британската тајна известувачка служба МИ6, направила таен план како полковникот Моамер Гадафи да избега во друга африканска држава која не била дел од меѓународниот план, информации кои пред неколку години ги објави британскиот „Дејли Телеграф“.

Експлозивниот план направен е на највисоките нивоа на Владата на Велика Британија додека се дискутирало за тоа како да се отстрани диктатоторт за време на либискиот конфликт.

Moamer-Gadafi-4

Ендру Мичел, тогашниот меѓународен секретар за развој, испратен е да напарви тајни контакти со контроверзниот режим во Екваторијата Гвинеја.

Планот никогаш не бил извршен затоа што Гадафи е убиен во октомври 2011 година, иако секогаш постоеле шпекулации дека тоа се случило додека ја напуштал земјата. Деталите за излазната стратегија ан Гадафи објавени се во книгата „Дејни и Сандеј Телеграф“, на основа на разговор со клучни личноси од владата и откриваат до сега непознати сознанија за клучните детали на коалицијата.

Кога НАТО силите ја бомбардирале Либија непосредно по Арапската пролет, британските службеници расправале за опциите за либискиот лидер. Префрлувањето на државник, како што била целта со Гадафи, се случувало и во минатото.

За либискиот водач, изберена е Екваторијана Гвинеја, богата со нафта, но застрашувачки корумпирана.

Loading...

Многумина и натаму веруваат дека Моамер Гадафи е жив, а извори и наводи од Британија кои велат дека МИ6 требал да го префрли либискиот лидер во друга африканска земја и натаму се тема ширум светот.

Muamer-El-Gadafi

Тие тврдења ги поткрепуваат со фотографии на кои, наводно не е Гадави туку неговиот двојник.

Гадафи е убиен од страна на бунтовниците додека се обидуваше да замине од родниот град Сирт, а се веруваше дека оди со границата со Нигерија во моментот на неговата смрт.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.