Нов сообраќаен знак се појави во Штутгарт. Дали знаете што значи тоа?

Сподели со своите пријатели

Возачите  во Германија ќе мора да се навикнат на друг сообраќаен знак. Имено, германскиот SWR пишува дека во Штутгарт се појавил нов сообраќаен знак кој се однесува на безбедноста на велосипедистите и мотоциклистите во сообраќајот.

Loading...

Знакот означува забрана за претекнување на велосипедисти и мотоциклисти. Засега може да се види на раскрсницата на Боблингер Штрасе и Калтенталер. Ова место им е познато на многу учесници во сообраќајот на тој град бидејќи бара посебна грижа. Имено, велосипедските и автомобилските патеки на оваа делница се одделени со испрекината линија.

 

 

Ова не секогаш дозволува слободно поминување на автомобилот бидејќи е невозможно да се постигне минимум еден и пол метар странично растојание при претекнување, како што е пропишано со закон. Казната за непочитување е 70 евра.

„Бидејќи возачите погрешно ја проценуваат ситуацијата, забраната за престигнување на велосипеди и мотоцикли сега е илустрирана со нов сообраќаен знак“, изјавија градските власти за SWR.

Патем, овој знак може да се види во Мајнц веќе во април 2021 година.

Loading...