13.07.2019 07:38

Ноќта меѓу вторник и среда помрачување на Месечината

Facebook Twitter Google+

Во вторник 16 јули, ќе се случи делумно помрачување на Месечината.

Помрачувањето ќе биде неповолно за набдљудување, затоа што висината на Месечината над хоризонтот нема да биде поголема од една педа испружена рака.

Loading...

Помрачувањето започнува во 22:01, а Месечината најмногу ќе биде прекриена со сенката на Земјата и тоа 65 отсто пречник во 23:31, а од неа ќе излезе во среда еден час по полноќ.

Целиот тек на помрачувањето ќе може да се гледа од Источна Европа, Блискиот исток, поголемиот дел од Африка и западна Индија и Антарктик.

Image by adege from Pixabay


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments