Низок морал кај руските војници, се повеќе осудени за дезертирање

Сподели со своите пријатели

Руските судови осудуваат сè поголем број мажи за дезертерство, што покажува дека моралот меѓу војниците е низок, според најновата проценка на британското Министерство за одбрана.

Loading...

„Одбивањето да учествува во борбите веројатно го одразува недостатокот на обука, мотивација и многу стресната ситуација со која се соочуваат руските сили на целиот украински фронт“, објави Министерството на социјалната платформа Х, порано позната како Твитер.

Проценката го цитира извештајот од 18 јули на независната руска веб-страница Медиазон, во која се тврди дека речиси 100 војници се осудени секоја недела поради одбивање да ги почитуваат наредбите.

„Високата стапка на убедување јасно ја покажува лошата состојба на моралот во руската армија и неподготвеноста на некои елементи да се борат.“

Тоа има мало влијание врз бројките имајќи предвид дека Русија ги надополнува големите загуби со испраќање на орди на лошо обучени војници на фронтот, се вели во анализата.

Од делумната мобилизација на Русија во септември 2022 година, Русија го адаптираше својот пристап кон војување користејќи огромна маса за офанзивни и одбранбени операции.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.