Никогаш не земајте витамин Д ако не ја јадете оваа храна, предупредуваат диетичарите

Сподели со своите пријатели

Ако земањето витамин Д е дел од вашиот дневен режим, правите добра работа за вашето здравје. Меѓутоа, ако не го консумирате заедно со една важна група на храна, веројатно не дозволувате вашето тело целосно да ги апсорбира огромните придобивки од тој витамин, вели диететичарката Витни Крауч.

Loading...

Во согласност со упатствата за употреба на витамин Д, препорачаната концентрација на витамин Д во крвта кај населението треба да биде 75 nmol / L – 125 nmol / L за оптимална заштита од заразни болести. Кај возрасните кои се изложени на ризик од недостаток на витамин Д, се препорачуваат превентивни дози на витамин Д, кои се движат од 1500 до 2000 ИЕ витамин Д. Препорачаната дневна доза на ниво на ЕУ е 5 µg дневно, што е 100 проценти од препорачан дневен внес.

 

 

Како што истакнува MindBodyGreen, витаминот Д е витамин растворлив во масти. Ова значи дека, за разлика од некои други витамини, не се раствора кога се зема со вода. Наместо тоа, треба да се земе со маснотии за правилно да се дистрибуира и апсорбира во телото.

“Покрај витамин Д, треба да се консумираат и корисни масти. Тоа се, на пример, маслиново масло, масло од авокадо и ленено семе”.

 

Loading...

 

Колку маснотии да консумирате со витамин Д?

Една студија од 2013 година покажа дека храната со околу 10 грама маснотии може да биде доволна за идеална апсорпција на витамин Д. Неколку парчиња пушен лосос, мала грст ореви или лажица природен путер од ореви измешани во утринско смути, исто така, може да бидат едноставни предлози кои ќе ви помогнат да го постигнете тоа.