Неверојатни работи поради кои жените пред 300 години биле прогласувани за вештерки

Сподели со своите пријатели

Дознајте дали би биле обвинети за вештерство и „договор со ѓаволот“ во согласност со законите и „доказите“ користени за време на судењето на вештерките во Салем во 1692 година.

Loading...

Колку од овие критериуми исполнувате?

ДАЛИ СИ ЖЕНА?

Дали си жена? Ако е така, голема е веројатноста дека сте една од многуте „ѓаволски невести од пеколот“.

Уште од средниот век, жените се поврзуваат со злоба и вештерство. Со илјадници години, луѓето верувале дека жените се поподложни на грев од мажите, а гревот е јасен показател за обожавањето на ѓаволот.

Историски гледано, бројките драматично ги фаворизираат жените обвинети за вештерство пред мажите.

Во Салем, од 19 обесени поради вештерство, 14 биле жени.

 

Loading...

 

СИРОМАШНИ СТЕ / НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ИЗДРЖУВАТЕ ФИНАНСИСКИ?

Сиромашните, бездомниците и оние кои биле принудени да се потпрат на поддршка од заедницата биле меѓу најранливите и често обвинети за вештерство.

На пример, Сара Гуд, која била обесена во 1692 година поради вештерство, нејзините соседи не ја сакале и не ја вреднувале затоа што талкала од куќа до куќа и моли за храна.

БОГАТА СТЕ / ФИНАНСИСКИ НЕЗАВИСНА?

Ако сте возрасна, немажена жена која живее без дополнителна (машка) поддршка, веројатно имате тегла полна со жабји очи во оставата, чајната кујна.

Секоја индикација дека жената би можела да живее без помош или надзор од маж, би го алармирала. Таа веројатно би била изолирана од заедницата – се додека, секако не била уапсена и изведена пред лицето на правдата.

Според достапните информации, помеѓу 1620 и 1725 година, жените без браќа, татковци или сопрузи сочинувале 89 отсто од жените погубени поради вештерство во Нова Англија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бразилец ја лажирал својата смрт за да види кој ќе дојде на неговиот погреб

ИМАТЕ ЛИ ЕДЕН ИЛИ ПОВЕЌЕ БЛИСКИ ПРИЈАТЕЛИ?

Мало разочарување за сите популарни тинејџерки кои го сакаат „Сексот и градот“. Собирите на групи жени без машки придружник во средниот век се сметале за „состанок на кланот за обожавање на ѓаволот“.

ДАЛИ СТЕ СЕ СКАРАЛЕ СО ЕДНА ИЛИ ПОВЕЌЕ ВАШИ ПРИЈАТЕЛКИ?

Озлогласените ловци на вештерки како Метју Хопкинс и Џон Серн создале таков терор во заедницата што на жените не им требало долго време да ги обвинат другите жени за вештерство како начин да го одвлечат вниманието од себе.

Loading...

Според авторката Елизабет Реис: „Жените почесто од мажите се обвинети за соучесништво со ѓаволот и имајќи ги предвид таквите верувања за себе, полесно би можеле да замислат дека и другите жени се подеднакво проколнати“.

Земете го случајот на Рејчел Клинтон. „Вредните и угледни жени“ од нејзиното село ја обвиниле за вештерство.

Рејчел, која и самата порано била „вредна и угледна жена“, живеела со својата болна мајка и била мажена за многу помлад маж од неа, поради што се лизнала на најниското скалило на класниот систем.

На тоа додадете неколку прсти вперени во неа затоа што соседите лошо ја сонувале или затоа што нечија ќерка паднала во кревет штом Рејчел поминала покрај нивната куќа, а г-ѓа Клинтон била осудена за вештерство.

 

 

СТЕ ИМАЛЕ КАРАНИЦА ИЛИ НЕ СЕ СОГЛАСУВАТЕ СО НЕКОЈ?

Важно е да се запамети дека во средниот век секој можел секого да обвинува. Така било!

Loading...

Ако некој ве обвини дека практикувате магии од каков било вид, некој друг може да додаде дека ве видел како летате голи на месечината на малтер направен од ушите на вашите љубовници. И, тоа би било валиден и целосно прифатлив доказ на суд!

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Која нација троши најмногу пари на луксуз?

КОЛКУ ГОДИНИ ИМАШ?

Постарите жени, и мажени и невенчани, биле исклучително подложни на обвинувања. Ребека Нурс, на пример, била во раните седумдесетти кога ѝ била судена и осудена на смрт како вештерка.

МНОГУ СТЕ МЛАДА?

Дороти Гуд, најмладата личност некогаш обвинета за вештерство, имала само 4 години кога признала дека е вештерка (истовремено сведочела против нејзината мајка Сара, која била обесена во 1692 година).

Дороти била во затвор девет месеци пред да биде ослободена. После тоа полудела и ѝ се губи трагата во историјата.

ЗНАЕТЕ СО ТРЕВИ / ДАЛИ ЗНАЕТЕ НАРОДНА МЕДИЦИНА?

Имало посебен бизнис што ги ставал луѓето во опасност да бидат обвинети за вештерство – билкари или исцелители.

Една од нив, Маргарет Џонс, била погубена во 1648 година само затоа што ги предупредила луѓето дека и понатаму ќе бидат болни доколку не ги спроведат пропишаните третмани.

Loading...

 

 

ВО БРАК СТЕ, АМА БЕЗ ДЕЦА?

Неплодноста се смета за сигурен знак за поседување на жената. Освен тоа, ако вашите соседи и нивните шест деца на некој начин страдаат, речиси сигурно ќе верувате дека љубоморниот сосед кој живее до бацилот е во нивниот дом.

СТЕ ПОКАЖАЛЕ „ТВРДОГЛАВОСТ“ ИЛИ НЕКОЕ ДРУГО ЧУДНО ОДНЕСУВАЊЕ?

На судењето на Рејчел Клинтон, нејзините обвинители го зацврстиле својот случај против неа со следниов „аргумент“:

Loading...

„Дали таа не покажа карактер на огорчена, наметлива, барана жена – накратко, вештерка? Зарем таа не се заканувала, викала и не се тепала?

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Која нација троши најмногу пари на луксуз?

ДАЛИ ИМАТЕ БЕМКА ИЛИ НЕКОЈ ДРУГ ТРАГ КОГА СТЕ РОДЕНИ?

Секое од ова пронајдено на телото може да се протолкува како ѓаволски знак. Пријавениот целосно се соблекол гол, им ја соблекол косата и им го пребарувале секој милиметар од телото додека не била пронајдена некаква трага.

ПУТЕР ИЛИ МЛЕКОТО ВИ СЕ РАСПИАЛО ВО ФРИЖИДЕР?

Во неколку сведоштва против вештерките се споменува дека млечните производи се расипуваат во нивно присуство. Ако некоја од локалните крави не дава млеко, веројатно е ваша вина!

 

Loading...

 

ДАЛИ СТЕ ИМАЛЕ СЕКС ВО БРАК?

Една од жртвите во Салем била Марта Кори, која во младоста имала вонбрачен син. Подоцна се омажила двапати. Вториот брак бил со извесен Џајлс Кори, кој и самиот во младоста бил познат како „скандалозна личност“.

Кога се одржа судењето на вештерките, непромисленоста на Мартина од минатото баш и не помогна во нејзината одбрана, па таа беше осудена и обесена. И нејзиниот сопруг починал како последица на тортура за да го наведе да признае дека се занимава со вештерство, пишува порталот Mentalfloss.

СТЕ СЕ ОБИДЕЛЕ ДА ГО ПРЕДВИДЕТЕ ИДЕНТИТЕТОТ НА ВАШИОТ ИДЕН МАЖ?

Дали некогаш сте сонувале за вашата сродна душа? Ги напиша неговите иницијали во вашиот дневник? Потоа, како и на Титуб, робовите кои живееле во Салем, вашите активности би можеле да се протолкуваат како волшебство.

Долго време се мислеше дека Титуба ги охрабрува младите девојки да се вратат за да го предвидат идентитетот на нивните идни сопрузи, и таа стана една од првите жени во Салем која била обвинета за вештерство.