НЕОБИЧЕН АСТЕРОИД: Се врти сѐ побрзо, а никој не знае зошто

Сподели со своите пријатели

Астероид, кој предизвикува спектакуларен годишен дожд од метеори од групата Геминиди, почна да се однесува многу неочекувано.

Loading...

Имено, научниците набљудувајќи ја променливата светлина на астероидот 3200 Phaeton заклучиле дека тој почнал да се врти побрзо и побрзо околу својата оска, скратувајќи ја својата ротација за околу четири милисекунди секоја година.

Тоа можеби не звучи многу, но имајте на ум дека ротациите на астероидите обично воопшто не се менуваат.

Разбирањето на она што се случува со Фаетон може да обезбеди подобар увид во класата на астероиди кои се сметаат за „потенцијално опасни“ бидејќи понекогаш минуваат блиску до Земјата.

Фаетон во моментов не претставува закана за Земјата, но со пречник од 5,8 километри може, доколку по некоја случајност, удри во нашата планета, да предизвика значителна штета.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Тројца кинески астронаути пристигнаа на вселенската станица Тиангонг

Според „Science Alert“, астероидот 3200 Phaeton е многу необичен.

Како и во случајот со комета, нејзината орбита се приближува до Сонцето. Има правлива опашка и е еден од двата астероиди кои предизвикуваат метеорски дожд – небесен спектакл кој, патем, е одговорност на кометите.

Очигледно, за разлика од кометата, на Фаетон нема мраз, поради што експертите ја нарекуваат „камена комета“.

Loading...

Има впечатливо сина боја, за разлика од повеќето астероиди кои се црвеникава или сива боја.

Поради неговите необични карактеристики, Јапонската вселенска агенција планира да испрати мисија до неа.

Светлината на Фаетон се менува додека ротира околу својата оска, а по некое време научниците успеале да го одредат неговиот приближен период на ротација од околу 3,6 часа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Тројца кинески астронаути пристигнаа на вселенската станица Тиангонг

Сепак, за слетување на вселенско летало на него се потребни попрецизни податоци, поради што научникот Шон Маршал од опсерваторијата Аресибо во Порторико почна да работи на подетално одредување на нејзината големина, форма и ротација.

Во таа прилика Маршал забележал нешто многу необично.

Како што објасни тој, периодот на ротација на Фаетон пред набљудувањето во 2021 година постепено се променил, веројатно поради неговата активност кога бил во близина на перихел во јануари 2020 година.

Подетална анализа на поцелосните податоци, кои го опфаќаат периодот од 1989 до 2021 година, покажа дека промената може да се објасни со постепено, стабилно забрзување и губење од четири милисекунди период на ротација годишно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Тројца кинески астронаути пристигнаа на вселенската станица Тиангонг

Можно е тоа да е последица на губење на масата, при што доаѓа до забрзување на ротацијата или ефектот YORP, кога топлината на ѕвездата влијае на брзината на ротација на мало тело, како што е астероидот.

Loading...

Потребна е повеќе работа за да се утврди што точно се случува со Фаетон, но самото знаење дека вртежите во минута се менуваат и темпото со кое се менува, е сосема откровение.