НЕМА ПОВЕЌЕ ПЛАСТИКА: Во оваа земја може да лежите затвор поради кеса

Сподели со своите пријатели

Во Кенија денеска стапи на сила забраната за користење на пластични кеси, а оние кои ќе ја прекршат наредбата се под закана за максимална казна од 38.000 долари или четири години затвор.

Забраната се однесува на користење, производство и увоз на пластични кеси, а минималната казна изнесува 19.000 долари или до година дена затвор, соопштува Владата на Кенија.

Од забраната сепак се имуни оние кои ги произведуваат кесите во индустриски цели.

Тенките пластични кеси се расфрлани насека по престолнината на Кенија, Најроби и ја преплавуваат депонијата, поради што тамошните власти најавиле нови мерки, затоа што кесите, како што е соопштено, штетат на околината, ја блокираат канализацијата и не можат да се разградуваат.

Камерун, Гвинеја Бисао, мали, Танзанија, Уганда, Етиопија, Мавританија и Маливи се меѓу африканските земји кои вовеле или најавиле воведување на таква забрана.

Само супермаркетите во Кенија дистрибуираат околу 100 милиони пластични кеси секоја година, според податоците на програмата на ООН за заштита на жвотната средина. Осум милиони тони пластика, меѓу кои се и кесите, годишно завршуваат во океаните.

Доколку тоа продолжи во океаните до 2050 година ќе има повеќе пластиката од риби, предупредува UNEP.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.