НЕ ЗОВИ МАМА ДОКТОРА

Сподели со своите пријатели

Људи ги делу на тија што мочав под туш и тија што не. Онија кои не га дизав капак на шољу, немав никад простор у „мое колумне“. Елем, р’ѓе.

У меѓувреме, да ви се пофалу, бидна доктор.

Наиме, иду у обичну посету у државну болницу од март навамо. Знам зашто треба да се избегава калиум, што значи покачен креатинин, колко може да те искриви реума и како се третира деменција, што му давав на организам банане, компири и цвекло и зашто су толко кул просо и јачмен, а делуев како храна за папагали.

И покрај овој акумулирано знање, едно никад нема да дознам: зашто болничари немав време да се насмеев, а камоли да гу исфрљив мочку у соодветну тубу; остануе сикрет зашто сестре га променив однос спрема пациента ако добиев млеко за тело Викторија Сикрет; зашто доктори сакав да продадев добро очувани муда за бубрези?!

Разговарам сас паметни људи и они викав: „Па, добро, бе, и они су девалвирани, плате много мали, услови по болнице никакви…“. Ако е такој, мислу си, пола Европа треба да искриви ноге од неудобни ципеле затој што наши чевлари су депримирани сас 200 евра!

Овдека се работи за дијализу на памет, не на крв. Треба да се инсталира едно цевче у главу и токсини да се филтрирав од мозак, три пута недељно на сви корумпирани мантили кои створиле кланови по здравствени установе и само ровив очи што има у торбе за пациенти. Има: ед’н кур да ви врати осмех на лице, док се миришете сас Гучи – Гилти.

Блиско смо до ЕУ и доколко НЀ прифатив овакви, никакви, ипак ќе останемо далеко од идеју свако оделење  место бубашвабе да има психолога и нутриционисту. За телевизори по собе ич не ми се размислуе. И за тој ќе има партиски места кој да гу врти антену на кров за бољи сигнал.

Не дај само боже да ве гуши срце. Стварно е више рутина стенд да се стави како пломба, ама док да земете кредит за да га ставите, свет ќе ви се врти около енап. Ќе мора да престанете да пушите и да пиете и да бидете „позитивни“. Нема везе што сте технолошки вишак и што ве мава инспекција како дивога таксисту. Само без стрес. И обавезно по една јабука дневно, од тија по 120 ден. кило.

Ако патите од дијабет, далеко било, гројзе ќе ви биде најголем непријатељ, зашто не можете да се спријатељите сас инсулин. Инсулин нема. Иде септември, сас њега и дрва, ајвар, нови ранци, класни, кифле сас адитиви. Шикер може само да се качи. Плате, не.

Алцхајмерова е у почетак најсимпатична. Све ви е ново и интересно, док не ви се најмили претворив у лопови и душмани. Официјално давав само мементин. Можда постои и под некое друго генеричко име, ама фармацеутски босови викав тој ќе пиете, ви и такој не памтите што сте испиле. Земите си на своју руку валеријану и најдите жену за 8 иљаде да ве пази да не гу дигнете у ваздух целу зграду од плинску боцу.

Цироза на јетру е заебана. Никој нема да ви каже на време дали ви е од светиниколску брзосмртку, од генетску лозу на фамилијарни пијанице или од Бога. Ќе ви дадев одмрснивач за јетру, ќе ви кажев да не едете паштету и ќе ве откачив како циганче мрсољ.

Не постои инфузија за храброст, инекција за расположење, апче за младост, чај за радост.

Ако сте паметни, нема да умрете. Ќе најдете милион глупости на интернет, ќе споделите искуства, ќе питате патилца, не гаталца, и он ќе ви каже: замотајте џоинт, мацајте пипер и патлиџан, пазите да не дехидрирате и чувајте се од панични напади к’т отидете у болницу.

Хипервентилирање може да ви се деси к’т само видите што има за едење.

Тродимензионални принтери у свет веќ принтав органи сас ензимски матични клетке.

Ми смо још на тачку „кој доктор коју сестру ебе„. Сплетке.

Проверите си протеини у мокраќу. Опрезно сас маслиново уље. Може да ве протера и да изгубите Б витамини, па после да га надокнадуете сас пиво, а никој да не ви каже, освен мене.

Докторски зашврљан потпис,

Ивана Аткинс, спец. интер. за болнички односи и услови

https://www.youtube.com/watch?v=sccQ4A2MvCs&authuser=0


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *