НАУКАТА ТВРДИ: Текилата би можела да биде добра за коските

Сподели со своите пријатели

Агава, билката која се користи за правење текила, соржи супстанци кои ја подобруваат апсорпцијата на калциум и магнезиум. Двата минерали се основа за здрави коски.

Loading...

Во студијата, која ја спровел Центарот за истражување и напредни студии во Мексико, глубците конзумирале шеќер од сина агава и произвеле скоро 50% повеќе остеокалцини, протеин чие присуство е неопходно за производство на нови коски.

 

 

Тиквичките ги јакнат коските и го намалуваат притисокот

Дијаметарот на нивните коски се зголемил по осум недели конзумирање. Лекарот Мерцедес Лопез, предводник на проектот, вели дека ефектите се последиците на интеракција со шеќерот и бактериите во цревата. Тоа овозможило на молекулите на шеќерот да ги врзат хранливите материјали и да помогнат во нивниот транспорт до коскените клетки.

Потрошувачката на шеќерот од агава во соработка со бактериите во цревата помага во создавањето нови коски дури и со присуство на остеопороза – наведува Лопез.

Loading...

 

 

Пливањето ја зголемува густината на коските и мускулите

Овие резултати отвараат можност за развој на алтернативни третпани за остеопорозата, болест која погаѓа околу 200 милиони луѓе ширум светот.

Текилата, инаку и претходно била истканувана поради позитивното влијание врз здравјет, со оглед дека помага во намалвање на нивото на пеќер во крв, губење на килограми како и во бобрата со холестеролот.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *