Пливањето ја зголемува густината на коските и мускулите

Сподели со своите пријатели

Последните години многу се зборува за тоа дали е оптималното здравје потребно зголемување на густинат ана коските и мускулната маса.Во поплавата разни (не)модерни методе, средства и спортови, многумина заборавија дека постои проверен, едноставен, лесен и ефтин начин да се постигне сето тоа – пливањето.

Пливањего ги ангажира сите групи мускули, така да нема да се покаете за било кој стил кој ќе го изберете, но најдобро е да се комбинираат неколку стилови, покажало едно истражување на Универзитетот во Оклахома.

Loading...

Пливањето помага во губењето килограми

Од 1.500 испитаници, 48 отсто се пределиле за делфин стилот, затоа што тој истовремено ги обликува мускулните гради, раменици и грбот. Се испоставило дека тој е подобар избор од вежбање во теретана, особено затоа што скоро и да не постои ризик од повреди.

Пливачите од двата пола биле активни три пати неделно по 45 минути, и тоа шест месеци, ар езултатите биле импозантни, што го докажало и мерењето на мускулната маса пред и по експериментот. Но, тоа што мускулната маса се зголемила, не значи дека дошло и до зголемување на вкупната телесна маса, напротив, бидејќи е значително намалено нивото на масти во организмот за дури 92 отсто од учесниците.

Пливањето, докажано е во истражување на Универзитетот Јужна Карполина, е еден од најдобрите начини за превенција на остеопороза, затоа што ја зголемува густината на коските. Остеопорозата, доведува до кршливост и мекост на косиките, а најмногу ги погаѓа жените, но, поради сеопфатноста нар езултатите, во оваа испитување учествувале и мажите подеднакво, и се поажало дека и нивните коски станале погусти за девет месеци.

Освен, тоа пливањето е препорачливо за лицата кои имаат проблеми со коските и затоа е исклучена можност за скршеници.

Пливањето е најефикасен начин за губење килограми

Ова значи дека пливањето може да го практикуваат и лица во подоцнежни години, а со оглед дека најстариот учесинк во споменатото истржаување имал 91 година, нема причини да не запливате и вие.

Пливајте само три пати неделно по половина час и ќе направите одличен тренинг кој ќе го затегне целото ваше тело.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *