Наука и технологија: Роботот од Кембриџ е вистински мајстор во кујната

Сподели со своите пријатели

Новиот робот може да „вкуси“ храна во различни фази од процесот на џвакање за да провери дали е доволно солена.

Loading...

Истражувачите од Универзитетот во Кембриџ се надеваат дека ова ќе помогне да се автоматизира готвењето.

Роботот, кој веќе бил научен да прави омлети, го пробал јадењето со изматени јајца и домати што претходно го подготвил.

Средношколците од Крагуевац полесно стигнуваат до вселената отколку во Америка

Роботите готвачи ви подготвуваат вечера

Вграден микрочип кој ви овозможува рачно плаќање

Д-р Арсен Абдулали, коавтор на научен труд за роботи, вели дека благодарение на овој изум, роботите би можеле да станат „подобри готвачи“.

За време на истражувањето, роботот пробал девет различни видови пржени јајца и домати во три различни фази од процесот на џвакање.

Loading...

За да предизвикаат промена во текстурата предизвикана од џвакањето, истражувачите ставиле јајца во блендер и го натерале роботот да ја „проба“ храната.

За да го имитираат вкусот на робот-готвач, истражувачите прикачија сонда на пипалата на роботот како сензор за соленост.

Со помош на сонда, роботот ја „вкусил“ храната, читајќи го резултатот за само неколку секунди.

Потоа направи мапи за вкус на различни јадења.

Истражувачите откриле дека „вкусот“ за време на складирањето ја подобрил способноста на роботот брзо и точно да процени колку е солен.

„Сакавме реално да го имитираме процесот на џвакање и дегустација, за да може роботот да подготви повкусна храна.

„Кога робот ќе научи да готви, како и секој друг готвач, мора да знае колку е успешен.

„Во нашиот експеримент, роботот може да ја „чувствува“ разликата во храната додека џвака, што ја подобрува неговата способност да произведува добар вкус“, вели д-р Абдулали.

Loading...

Гжегож Сочацки, од инженерскиот оддел на универзитетот, кој е коавтор на трудот, вели дека „ако роботите се користат во одредени фази на подготовка на храната, важно е тие да можат да „вкусат“ што готват.

Наодите беа објавени во научното списание Frontiers in Robotics & AI.