black and yellow plastic toy

Научник оживеа зомби вирус заробен 48.500 години

Сподели со своите пријатели

Зомби вируси кои поминале до 48.500 години замрзнати во земјата би можеле повторно да се разбудат како што се топи вечниот мраз поради климатските промени, предупредија климатолозите на НАСА.

Loading...

Климатолозите на НАСА предупредија на опасностите од вирусите закопани под ледените капи во арктичкиот регион.

Тие забележуваат дека зголемените температури поради глобалното затоплување предизвикуваат одмрзнување на дел од вечниот мраз во арктичкиот регион, замрзнатиот слој на почва под таа површина.

Забележливо е дека една петтина од северната хемисфера е покриена со вечен мраз.

Според научниците, ако вечниот мраз значително се одмрзне, некои вируси опишани како „зомби вируси“ кои мируваат до 48.500 години би можеле повторно да се разбудат и можеби да им се закануваат на животните и на луѓето.

Студијата за откритието беше објавена во списанието Вируси во која истражувачите изјавија:

„За среќа, разумно можеме да се надеваме дека епидемијата предизвикана од оживеана праисториска патогена бактерија може брзо да се контролира со современите антибиотици со кои располагаме. Гените за отпорност на антибиотици се чини дека се изненадувачки изобилни во вечниот мраз“.

Бидејќи вечниот мраз обезбедува средина без кислород каде светлината не продира, научниците тврдат дека тоа е како временска капсула од вируси и мумифицирани остатоци од одамна исчезнати животни.

Loading...

Научниците ги оживуваат античките вируси од вечниот мраз

Според извештаите, францускиот истражувач Жан-Мишел Клаверие и неговиот тим, во една студија, објавија дека изолирале и оживеале неколку антички вируси од вечниот мраз, вклучително и џиновски вирус (Питовирус) откриен во примерок кој содржи многу волна од мамут.

„Оваа студија ја потврдува способноста на големите ДНК вируси кои ја инфицираат Acanthamoeba да останат заразни по повеќе од 48.500 години во длабок вечен мраз“, напишаа авторите во студијата.

Г-дин Клавери и неговиот тим се концентрирале на враќање на античките вируси кои влијаат само на едноклеточните амеби.

„Без да мораме да се впуштиме во таков ризичен проект, веруваме дека нашите резултати со вируси кои ја инфицираат Акантамеба може да се екстраполираат на многу други ДНК вируси кои можат да заразат луѓе или животни“, додаваат тие.

Понатаму, научниците исто така издадоа предупредување дека одмрзнувањето на вечниот мраз може да доведе до ослободување на некои непознати патогени.

„Колку долго овие вируси можат да останат заразни кога се изложени на надворешни услови (УВ светлина, кислород, топлина) и колку е веројатно да се сретнат и да заразат соодветен домаќин во тој интервал, сè уште е невозможно да се процени.

„Но, ризикот сигурно ќе се зголеми во контекст на глобалното затоплување, во кое топењето на вечниот мраз ќе продолжи да се забрзува, а се повеќе и повеќе луѓе ќе го населуваат Арктикот поради индустриските претпријатија“, забележаа научниците.