Научниците предупредуваат на опасен „Х фактор“ кој демне во вечниот леден слој на Земјата

Сподели со своите пријатели

Како што вечниот мраз на Земјата се топи се повеќе и повеќе, научниците уште еднаш предупредуваат дека античките патогени скриени во вечниот мраз претставуваат непредвидлива закана за екосистемите и здравјето.

Loading...

Во светлината на брзото одмрзнување на вечниот мраз на Земјата, расте загриженоста кај научниците за потенцијалните закани што ги претставуваат античките патогени зачувани во тој вечен слој мраз за екосистемите и здравјето на луѓето, пренесува Zimo.

Биргита Евенгард, специјалист за заразни болести на шведскиот универзитет Умеа, ја нагласува неизвесноста поврзана со знаењето за овие закани.

Постои X Factor за кој навистина не знаеме многу, вели Ивенгорд.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ОН: Светот ја губи трката за спас на глечерите што се топат

Покрај заразните болести кои често потекнуваат од нови извори, како што е популацијата на диви животни, има зголемување на зоонозите (инфекции кои се пренесуваат од животните на луѓето), што укажува на епидемиолошко зголемување.

Катастрофалните настани како КОВИД-19 се очекува да станат почести бидејќи климатските промени и човечките активности се шират низ различните животински живеалишта.

Предвидување на нови инфекции – тешко

Додека историските примери зборуваат за вкрстување на болести меѓу домаќините во истиот простор и време, концептот на патогени кои прават скок низ времето е релативно неистражена област.

Сепак, инцидентите како појавата на антракс во 2016 година во Сибир, која беше проследена до замрзнат животински труп и повторното оживување на вирусот на амеба од 50.000 години од седиментот под руското езеро, нудат опипливи примери за повторното оживување на антички патогени.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Јапонија, таксист е уапсен бидејќи убил гулаб

Лабораториските студии на оживеаните вируси ја нагласуваат тешкотијата да се предвидат инфекции во реалниот свет врз основа на минати домаќини, нагласувајќи ја важноста од разбирање на брзината и интензитетот на контактот вирус-домаќин.

Истражувањето на канадскиот Универзитет во Отава сугерира дека топењето на мразот на Арктикот може да го трансформира регионот во „почва за нови пандемии“, при што веројатноста за прелевање на вирусот се зголемува како што се интензивира топењето на глечерите.

Вечниот мраз повеќе не смее да биде неистражена област

Додека стравувањата од враќање на мали сипаници или појава на нов вирус опстојуваат, не може да се отфрли ниту потенцијалното влијание на патогенот врз клучните компоненти на синџирот на исхрана.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Јапонија, таксист е уапсен бидејќи убил гулаб

Како што мразот продолжува да се топи, непознатите фактори во одамна замрзнатиот мраз може да претставуваат непредвидени предизвици.

Ивенгорд затоа ја нагласува потребата од понатамошни истражувања за вечниот мраз.

Има многу што не знаеме, а она што многу малку луѓе го истражувале е вечниот мраз, нагласува тој.

Итноста да се подобри надзорот и истражувањето на можните прелевања на Арктикот е нагласена од непредвидливата природа на античките патогени и нивните потенцијални закани за екосистемите и човечката благосостојба.