НАУЧНИЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Антидепресивите можат да предизвикаат емоционалнa „затупавеност“

Сподели со своите пријатели

Лековите кои се широко користени како антидепресиви во лекувањето на клиничка депресија, анксиозно растројство и други растројства на личноста може да предизвикаат емоционалнa „затупавеност“, покажува најновото истражување за ефектот и можните несакани ефекти на овие лекови, пишува Гардијан.

Loading...

Студијата на британските научници од универзитетите во Кембриџ и Оксфорд, кои ги истражувале ефектите од употребата на антидепресиви врз емоциите кај луѓето со нарушено ментално здравје, покажала дека здравите субјекти помалку реагираат на позитивните и негативните ефекти на лекот.

Негативните емоции може да бидат дел од тоа како лековите им помагаат на луѓето да се опорават од депресија, но исто така може да објасни вообичаен несакан ефект.

– На некој начин, можеби делумно така делуваат антидепресивите. Тие одземаат дел од емоционалната болка што ја чувствуваат луѓето кои страдаат од депресија, но, за жал, изгледа дека одземаат и дел од уживањето – објаснува една од авторките на студијата, професорката Барбара Сахакијан од Универзитетот во Кембриџ.

Таа рече дека наодите би можеле да им помогнат на пациентите да донесат поинформирани одлуки за нивните лекови, но додаде дека „нема сомнеж дека антидепресивите се корисни“ за многу пациенти.

Според Националната здравствена служба на ОК (NHS), повеќе од 8,3 милиони Англичани земале антидепресиви во 2021-2022 година.

Лековите SSRI се меѓу најчесто користените и се ефикасни во повеќето случаи, иако не кај сите пациенти.

Некои пациенти кои користат есциталопрам пријавуваат дека се чувствуваат емоционалнa „затупавеност“ и не уживаат во активностите во кои порано уживале, додека една студија покажа дека ова се однесува на 40-60 проценти од луѓето што го земаат лекот.

Loading...

Сепак, не е точно утврдено дали овој симптом е несакан ефект на лекот или симптом на депресија.

Неодамнешните истражувања покажаа дека самиот лек може да предизвика емоционалнa „затупавеност“.

Во студијата, објавена во списанието Neuropsychopharmacology, 66 испитаници користеле или SSRI лек есциталопрам (Lexapro, Cipralex, Seroplex, Lexamil, Lexam, Elicea) или плацебо најмалку 21 ден пред да направат сет на когнитивни тестови. Во речиси сите тестови, вклучително и оние за проценка на вниманието и меморијата, лекот не направил разлика.

– Лекот нема негативни ефекти врз когнитивните способности и од таа гледна точка е многу добар – рече Сахакијан.

Сепак, луѓето кои земале SSRI реагирале помалку добро на зајакнувачкото учење, што бара од субјектите да одговорат на позитивни или негативни повратни информации.

На учесниците им биле прикажани две опции на екранот, А и Б. Изборот на А ќе резултира со награда четири од пет пати, додека Б бил награден само еден од пет пати. По неколку обиди, луѓето учат да избираат А.

Од време на време, веројатностите се менуваа и од учесниците се барало да научат ново правило.

Во просек, групата SSRI била значително побавна да одговори на промените во повратните информации.

Loading...

Во прашалниците, субјектите кои земале есциталопрам, исто така, пријавиле дека имаат повеќе проблеми со постигнување оргазам за време на сексот, уште еден несакан ефект кој често го пријавуваат пациентите.

Сахакијан рече дека овие наоди може да бидат корисни за пациентите.

– Барем можат да бидат свесни за ова. На некои луѓе може да им се понудат различни форми на лекување, особено ако на лекување не дошле со тешка клиничка слика – рече таа.

„Навистина е корисно да се има објективна мерка за она што луѓето го пријавуваат како несакани ефекти“, додаде таа.

Сепак, како што вели проф. Хармер, сугестијата дека дури 60 проценти од пациентите доживеале емоционално вкочанетост „можеби е преценето“.

– Загрижена сум дека луѓето кои го читаат ова може да помислат дека пораката е: не земајте дрога – истакна Хармер и заклучи дека треба да се има предвид дека антидепресивите не ги погодуваат сите пациенти во иста мера.

Ако имате здравствени проблеми, не земајте лекови самостојно. Консултирајте се со вашиот лекар.

Ако вашиот лекар ви препишал антидепресиви, не престанувајте да ги земате без консултација со вашиот лекар.

Loading...