Научниците анализираат лилјаци – Tие не пренесуваат само корона…

Сподели со своите пријатели

Истражувачите собираат примероци од лилјаци во северна Камбоџа во обид да ја разберат пандемијата на коронавирус, враќајќи се во регион каде што сличен вирус беше пронајден кај животни пред десет години.

Loading...

Два примерока од лилјаци беа собрани во 2010 година во провинцијата Стунг Тренг во близина на Лаос и складирани во замрзнувачи во Институтот за пастерија на Камбоџ (ИПЦ) во Пном Пен.

Тестирањето на нив минатата година откри тесна врска со коронавирусот, кој досега уби повеќе од 4,6 милиони луѓе ширум светот.

 

 

Осумчлениот истражувачки тим ИПЦ собираше примероци од лилјаци веќе една недела и ги запишуваше нивните видови, пол, возраст и други детали. Слични истражувања се во тек на Филипините.

„Се надеваме дека резултатите од оваа студија ќе му помогнат на светот подобро да го разбере коронавирусот“, рече координаторот на теренот Таври Хум додека ја држеше мрежата за фаќање лилјаци.

Loading...

Видовите домаќини, како што се лилјаците, обично не покажуваат симптоми на патогенот, но можат да бидат фатални ако се пренесат на луѓето или на другите животни.

Д-р Веасна Дуонг, раководител за вирусологија во ИПЦ, рече дека неговиот институт направил четири такви патувања во изминатите две години, со надеж дека ќе има индиции за потеклото и еволуцијата на вирусот.

 

 

Смртоносните вируси добиени од лилјаци вклучуваат ебола и други коронавируси, како што се тежок акутен респираторен синдром (САРС) и респираторен синдром на Блискиот Исток (МЕРС).

Но, Дуонг рече дека луѓето се одговорни за пандемиите предизвикани од коронавирусот, поради уништувањето на природните живеалишта на лилјаците.

“Ако се обидеме да бидеме во близина на диви животни, шансите за пренесување на вирусот се поголеми. Шансите да се трансформира вирусот и да ги зарази луѓето се исто така поголеми”, рече тој.

Loading...

„Проектот, финансиран од Франција, исто така има за цел да види како трговијата со диви животни може да игра улога во ширењето на вирусот“, рече Џулија Гилбо, истражувачки инженер во вирусолошкиот сектор на ИПЦ.