НАТО го засилува надзорот на подводната инфраструктура по инцидентите во Балтичкото Море

Сподели со своите пријатели

НАТО го засилува мониторингот на состојбата на подводната инфраструктура на блокот по оштетувањето на гасоводите и телекомуникациските кабли во Балтичкото Море во октомври, изјави за Defence Van заменик-командантот на Здружените сили на Алијансата во Вирџинија, Тим Хенри.

Loading...

Според него, Здружената команда ги советува земјите од Алијансата за прашањата за заштита на инфраструктурата како одговор на истекувањето на гасоводот „Балтиконектор“ и оштетувањето на каблите меѓу Естонија и Финска, како и Естонија и Шведска.

Членките на НАТО разменуваат разузнавачки информации за состојбата на инфраструктурата.

„Постојат добро развиени средства, дизајнирани да ја нападнат таа инфраструктура. Некои земји имаат способност да влијаат на тоа од голема далечина, од другата страна на светот“, рече Хенри.

Според порталот, околу 95 отсто од сите податоци во светот се пренесуваат преку подморнички кабли, од кои најстарите ги поврзуваат САД и Канада со европските земји.

Од време на време, риболовните и комерцијалните пловни објекти ги оштетуваат овие кабли.

Но, авторот на написот истакнува дека оштетување на подморската инфраструктура може да биде предизвикано и со намерни дејствија, како што веројатно беше случајот со руските гасоводи „Северен тек 1“ и „Северен тек 2“.

„Балтиконектор“ се протега по дното на Балтичкото Море помеѓу Естонија и Финска. Гасоводот престана да работи ноќта на 8 октомври.

Loading...

Финскиот оператор „Гасгрид Финска“ соопшти дека гасоводот не работи поради можно истекување.

Финскиот претседател Саули Нииниште изјави дека оштетувањето на гасоводот најверојатно е резултат на надворешно влијание, пренесува Спутник.