НАСТИНКА ИЛИ КОРОНА? Еве како да ги разликувате овие две состојби!

Сподели со своите пријатели

Кашлица, треска, болки во мускулите, малаксаност – симптоми кои се јавуваат кај повеќето вирусни заболувања, како и оние кои страдаат од настинки и инфекции со КОВИД-19.

Loading...

Како да се разликуваат овие болести и кои се сличностите и разликите?

 

 

Настинката и КОВИД се болести на респираторниот тракт од вирусно потекло. Тие се многу заразни и лесно се пренесуваат од едно на друго лице.

Симптомите на настинка започнуваат многу побрзо, нагло, траат пократко и се помалку интензивни. Тие се многу благи до умерени, а компликациите се многу ретки.

Со КОВИД-19, периодот на инкубација е 2-14 дена, во просек 5-7 дена. За разлика од обичната настинка, КОВИД-19 дава многу разновидна клиничка слика, од асимптоматски случаи кои имаат минимални или никакви симптоми и се значајни носители на болеста, до многу тешка клиничка слика и многу посериозна здравствена состојба.

Loading...

Компликациите обично се појавуваат во првите две недели по појавата на симптомите. Симптомите на двете болести се многу слични, но постојат некои разлики.

 

 

Треска е еден од најчестите симптоми и се јавува кај најголем број пациенти со КОВИД-19. Треска е секогаш присутна во случаи на умерена до тешка болест и може да трае неколку дена, често 15 дена од почетокот на болеста.

Обично, времетраењето на треската е во корелација со тежината на болеста. Кашлицата кај КОВИД-19 е сува и, како по правило, ја придружува пневмонија.

Сувата кашлица е често придружена со тешкотии при дишењето. Предизвикува чувство на страв и закана и е поврзано со замор, кој кај овие пациенти често опстојува неколку недели по исчезнувањето на другите симптоми.

Покрај проблемите со респираторниот тракт, другите органи системи често се засегнати кај пациенти со КОВИД-19.

Loading...

 

 

Најчести не-респираторни симптоми се: дијареа (кај 5-30% од пациентите според различни податоци), конјунктивитис, зафаќање на црниот дроб и бубрезите, промени во ендотелот на крвните садови и тенденција за тромбоза.

Кај пациенти со настинки, во кои доминираат кивање и назален секрет, мијалгија (болки во мускулите), главоболка и болки во грлото.

Превентивни мерки се: носење заштитна маска според веќе воспоставените прописи, миење раце 20 секунди, избегнување контакт со болни луѓе, дезинфекција и чистење на околните предмети, мерки за самоизолација, избегнување допирање на слузокожата на очите, носот и устата.

 

Loading...