Наскоро полесно до работа во Германија: Се воведува „карта за можности“

Сподели со своите пријатели

Германската економија не успева да го реши проблемот со недостигот на работна сила, а владата се надева дека барем малку ќе го ублажи со либерализација на имиграцијата.

Loading...

Според „Фајненшл тајмс“, министерот за труд Хубертус Хејл рече дека Германија ќе создаде „еден од најмодерните имиграциски режими во Европа“ за да го ублажи недостигот на работници што стана „вистинска кочница за економскиот раст“.

Министерката Хејл посочува дека имиграциската реформа е дел од пошироката кампања на владата на канцеларот Олаф Шолц за привлекување талентирани работници од целиот свет, за ублажување на влијанието на неповолните демографски трендови и за овозможување прилив на доволен број квалификувани работници, што стана водечки проблем за некои од најголемите европски компании.

Во интервју за FT, Хејл изјави дека постои „очајна“ потрага по работници во многу сектори на германската индустрија, а ситуацијата само ќе се влошува во иднина, имајќи предвид дека генерацијата на бејби бум полека заминува во пензија.

– На Германија ќе и недостигаат 7 милиони работници до 2035 година доколку не направиме нешто, рече Хејл.

– А тоа на крајот може да стане вистинска кочница за нашиот економски раст, додаде министерот задолжен за секторот за труд.

Изменетата регулатива за имиграција, која Бундестагот треба да ја одобри во следните неколку недели, ќе отстрани голем дел од постоечките бариери за имиграција и вработување на странци во Германија.

На пример, странците ќе можат да се вработат иако немаат професионална квалификација според германските стандарди, објасни Хејл.

Loading...

– Доволно ќе им биде да имаат договор за работа со германски работодавач, одредено работно искуство и да имаат завршено стручно образование во својата земја, додаде министерот.

„Карта за можности“

Германија ќе воведе и „карти за можности“ кои ќе им овозможат на имигрантите да собираат поени врз основа на нивното стручно образование и работно искуство, познавање на германски јазик и возраст под 35 години.

– Кој има доволно поени ќе може да дојде во Германија и да бара работа, изјави Хејл, која таа министерска функција ја извршува од 2018 година.

Друг закон кој наскоро ќе биде доставен во собраниска процедура ќе им овозможи на странците полесно да добијат германско државјанство.