Најсуровите жени на Германија: Како обичните жени станале мачителки, кои се жените кои биле чувари во нацистичките логори

Сподели со своите пријатели

Се претпоставува дека околу 55.000 чувари работеле во озлогласените логори, од кои 3.700 биле жени. Овие се едни од најстрашните:

Loading...

Првите нацистички логори се појавиле во текот на првата половина на 1933 година, откако Хитлер бил избран за канцелар. Примарната идеја на кампот бил политички прогон и затворање на неистомислениците. Сепак, со текот на времето, улогата на кампот се проширил.

Според тогашното германско Министерство за правда, на целата окупирана територија имало над 1.200 логори и подкампови, а еврејските академици и историчари проценуваат дека бројот на логори бил многу пати поголем, односно околу 15.000, тврдејќи дека многу логори биле затворени и повторно отворени по потреба.

 

 

Се проценува дека околу 55.000 чувари работеле во овие неславни логори и дека меѓу нив имало 3.700 жени. Тие биле рамнодушни кон животот и чувствата на притворените и на разни начини изразиле бруталност кон нив.

Чуварите главно биле припадници на пониска до средна класа и немале соодветно работно искуство. Еден извор спомнува поранешни домаќинки, фризери, диригенти, возачи на трамваи, оперски пејачи и пензионирани наставници – толку многу поразлично. Волонтерите биле регрутирани преку реклами во германските весници. Во овие реклами, од жените било побарано да ја покажат својата љубов кон Рајхот. Приемот на адолесцентни девојки во Лигата на германски девојки било средство за индоктринација за многу жени.

Loading...

 

 

Доротеа Бинц

Доротеа била супервизор во концентрациониот логор Равенсбрик за време на Втората светска војна. Таа работела во различни делови на логорот, вклучително и во кујната, а подоцна била задолжена за делот каде затворениците биле казнувани и измачувани. Нејзината злоупотреба подоцна била опишана како немилосрдна, честопати ги мачела и давела во ладна вода. По завршувањето на војната, таа била погубена за нејзините злосторства, пишува.

Грета Бузел

Грета Бузел, родена како Милер, била обучена медицинска сестра. Во 1939 година, таа била испратена во Равенсбрук, каде што одлучила кој ќе биде убиен со бензин, а кој ќе заврши во младинскиот логор Укермарк. Запаметена била по реченицата: „Ако не можат да работат, оставете ги да скапуваат“. Подоцна и било судено и била погубена заедно со Елизабет Маршал на 3 мај 1947 година. Маршал, кој во тоа време имала 60 години, е најстарата убиена нацистка.

Алис Орловски

Loading...

Алис работела во неколку озлогласени нацистички логори во окупирана Полска за време на Втората светска војна. Додека била во логорот Мајданек, таа важела за една од најсуровите чувари, бидејќи прибегнувала кон уникатни методи на тортура, како што било камшикување на затворениците над нејзините очи. Кон крајот на војната, нејзиното однесување драстично се променило. Станала похумана, па дури и им носела вода на оние кои биле жедни, па се шпекулирало дека тоа го сторила затоа што знаела дека ќе и се суди како воен злосторник. Таа била осудена на доживотен затвор, но по една деценија била ослободена.

 

 

Илзе Кох

Илзе Кох, сопругата на Карл Ото Кох, командант на концентрациониот логор Бухенвалд, останала запаметена по тоа што земала сувенири од кожата на убиените затвореници со карактеристични тетоважи. По завршувањето на Втората светска војна, таа била осудена на доживотен затвор. Таа се обесила во германскиот женски затвор во Ајхах на 1 септември 1967 година.

Рут Најдек

Од почетокот на јули 1944 година до крајот на април 1945 година, Рут извршувала разни функции во Равенсбрик. Таа ги импресионирала своите претпоставени со нејзината решителност и бруталност кон затворениците и важела за еден од најлошите супервизори. Била вклучена во изборот и егзекуцијата на повеќе од 5.000 жени и деца. Таа била осудена на бесилка.

Loading...

 

 

Марија Мандл

Марија била одговорна за смртта на околу 500 000 затвореници во Аушвиц. Својата кариера ја започнала како чувар во Лихтенбург, заедно со уште 50 жени. Од октомври 1942 година во Аушвиц, таа заземала позиција под командантот на логорот Рудолф Хес. Значи, таа имала скоро апсолутна моќ. Таа била позната како ѕвер и за две години испратила голем број луѓе во гасни комори. Едно од хобињата на оваа интелигентна, но злобна жена било да избере деца кои ќе бидат убиени. Таа платила за својата нечовечност во јануари 1948 година, кога била обесена.

Херта Боте

Loading...

Како тинејџерка, Херта му помагала на својот татко во столарија, а некое време работела во фабрика и болница. Во 1939 година, таа се приклучила на германскиот Сојуз на девојки, а подоцна станала стражар во Равенсбрик. По четири недели обука, таа била испратена во логорот Штутоф, каде станала позната како Стутхоф Садист за брутално тепање затвореници. На судењето одржано во 1945 година, таа била осудена на десет години затвор затоа што нејзините злосторства не се сметале за толку брутални.

Шест децении по завршувањето на војната, за време на едно интервју ја прашале за нејзината одлука да работи во концентрационен логор, на што таа одговорила: „Дали згрешив? Не. Грешката беше што беше логор, но јас морав да одам таму затоа што во спротивно ќе бев затворена. Тоа беше моја вина “.

 

 

Loading...

Ванда Клаф

По завршувањето на училиштето во 1938 година, Ванда се вработила во фабрика која произведувала џем. Таа работела таму четири години, а потоа се омажила и станала домаќинка. Во 1944 година, таа се придружила на персоналот во концентрациониот логор Штутоф. И се судело со другите жени чувари, а на судењето изјавила дека е многу интелигентна и дека е исклучително посветена на својата работа, удирајќи најмалку по двајца затвореници на ден. Била обесена во јули 1946 година.