Најстариот хомосексуален пар во историјата? Погребен мурал стар 4.400 години прикажува двајца мажи во прегратка!

Сподели со своите пријатели

Постојат многу историски извори за еротскиот живот на Египќаните кои сведочат колку сексот бил табу тема. Сепак, малкумина зборуваат со сигурност за тоа како се сметала хомосексуалноста во антички Египет: според некои научници, хомосексуалните парови биле маргинализирани и осудени од општеството, додека други биле добро ценети.

Loading...

 

 

Двајца царски слуги

Сепак, првото сведоштво за хомосексуална двојка е пронајдено во Египет. Тоа се Кнумхотеп и Нијанхнум, двајца слуги задолжени да се грижат за рацете на кралските семејства. Живееле пред 4.400 години за време на владеењето на Ниусер и Менкаухор, шестиот и седмиот фараон на 5-та династија, и биле погребани заедно во нивниот мастаба (гробница), во големата некропола Сакара, близу антички Мемфис, на западниот брег на Нил (сега 30 км од градот Каиро).

Бидејќи двајцата мажи прикажани на фреската се нежно прегрнати и сакаат да се бакнат, некои египтолози претпоставуваат дека биле љубовници; за други, сепак, нивната блискост би докажала дека тие се браќа, можеби дури и близнаци. Но, бидејќи сликата на која се претставени двајца мажи од антички Египет во таков љубовен став е уникатен случај, се чини поверојатно дека двајцата биле љубовници.

 

Loading...

 

Љубовници или браќа?

Ќе бидат потребни неколку векови за да се најде друга позната слика која претставува пар антички луѓе и која ќе создаде слична дебата меѓу експертите: т.н. Тондо деи Фратели. Тоа е погребен портрет од римската ера датиран од 2 век н.е. и кој се наоѓал и во Египет, во Антинополи, град основан од царот Адријан во спомен на неговиот млад грчки љубовник Антинос, за кој се претпоставува дека е божество и предвремена смрт.

Тондо деи Фратели покажува двајца млади луѓе и во позадина можеме да забележиме присуство на минијатура на богот Антинос. Од таа причина, и исто така затоа што портретот е пронајден во Антинополис, некои експерти веруваат дека двајцата млади не биле браќа како што првично се претпоставувало, туку хомосексуална двојка од тоа време.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *