Најнови заклучоци од Општинскиот штаб за заштита и спасување

Сподели со своите пријатели

Во просториите на Општина Куманово денеска се одржа состанок на Општинскиот штаб за заштита и спасување во врска со преземање на активности и мерки од ширење на болеста COVID-19 (корона вирус). На состанокот беа донесени следниве препораки, заклучоци и мерки:

Поради зголемениот број на заболени од вирусот COVID 19  во соседната Општина Липково, ОШЗС Куманово со своите расположливи ресурси стои на располагање за помош при справување со епидемијата на ОШЗС Липково.

Loading...

Поради фактичката состојба со ширење на вирусот COVID 19 на територија на соседна Општина Липково, бараме од Влада на РСМ да изготви посебен план за делување на територија на оваа општина, бидејќи Општина Липково и Општина Куманово се територијално поврзани општини со зголемена гравитација на население од една во друга општина, со цел да се намалат ризиците од епидемијата и да се заштити Општина Куманово од ширење и враќање на епидемијата.

Дежурен телефон на Општинскиот штаб за заштита и спасување е  078 365   061, на кој  граѓаните ќе можат да ги добиваат потребните информации.

Дежурен телефон за пријавување на земјоделци за движење во време на полициски час е 075 273 192.

Ги информираме економските оператори изберени од ОШЗС Куманово, дека одлуките за определување на еконмски оператори за обезбедување на намирници согласно барања на граѓаните за време на забрана за движење на територија на Општина Куманово  донесени на штабот важат, потребно е самите оператори да си набават соодветни одобренија за движење и вршење на својата дејност од надлежните институции.

Интегрално соопштение: Општина Куманово


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *