НАЈНОВИ РАНГИРАЊА: Ова е списокот на најсреќните држави во светот

Сподели со своите пријатели

Скандинавија е сè уште најсреќното место во светот затоа што, според последниот Светски извештај за среќа, три скандинавски земји ги држат првите три места.

Loading...

И покрај пандемијата, преваленцата на среќа во последната година не се промени значително во споредба со претходните.

Според резултатите од традиционалното истражување на Галуп, во комбинација со индикатори за развој, првите три места на списокот на најсреќни земји во светот ги заземаат Финска, Исланд и Данска.

 

 

Финска доби оценка 7,89 во опсег од нула до десет.

Анкетата беше спроведена во пролетта 2020 година, откако светот беше погоден од епидемија на коронавирус.

Loading...

Швајцарија го подобри својот резултат за две места во споредба со 2019 година и се проби на четвртото место. Првите десет што  следат се Холандија, Шведска, Германија, Норвешка, Нов Зеланд и Австрија.

Интересно е што Германија ја подобри својата позиција за десет места во споредба со претходниот извештај.

Од земјите надвор од европскиот континент, само Нов Зеланд беше во топ 10, додека Канада падна на петнаесеттата позиција. САД се искачија од 19-то на 14-то место.

 

 

Тајван е рангиран на 19-то место во Азија, а Нигерија е на 59-то место во Африка.

Србија е на 42-то место со резултат 6, а од земјите од поранешна Југославија, најдобра е Хрватска – на 23-то место, со резултат 6,51 и Словенија – на 26-то место со резултат 6,46.

Loading...

Македонија не на листата.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *