Најистакнатите карактеристики на генерацијата Z кои треба да ги знаете

Сподели со своите пријатели

Генерацијата Z вклучува луѓе родени помеѓу 1995 и 2010 година, односно во ерата на дигитализација.

Loading...

Младите луѓе кои припаѓаат на таа генерација покажуваат специфични карактеристики обележани со искуствата и околностите од времето во кое дошле на свет.

  1. Генерацијата Z е првата генерација на дигитализацијата

Членовите на генерацијата Z се првите корисници на дигиталниот свет, бидејќи од раѓање се опкружени со електронски уреди и комуницираат со нив уште од првите години од животот.

Тие користат технологија за да комуницираат, да бараат информации, да учат, да играат, да купуваат работи и да се забавуваат.

 

 

  1. Нетрпеливи се и лесно губат концентрација

Поради широката употреба на технологија, тие се навикнати на непосредност. Ова е затоа што лесно и брзо можат да добијат се преку интернет без многу напор.

Loading...

Сепак, вистинскиот живот не е секогаш таков, поради што тие имаат малку трпение, покажуваат мала толеранција и губат концентрација за многу кратко време.

  1. Свесни се за околината

Оваа генерација порасна со свест за околината. Затоа, припадниците на оваа генерација генерално се посветени на грижата и заштитата на животната средина и сакаат да се борат против климатските промени.

 

 

  1. Пореални се

Родени помеѓу 1995 и 2010 година, тие ја доживеале големата економска криза од 2008 година и нејзините последици во нивното детство. Како резултат на тоа, тие се социјално и економски пореални, повнимателни и поодговорни од претходните генерации.

  1. Ги почитуваат разликите

Луѓето од оваа генерација се родени во глобализиран свет кој се карактеризира со културна разновидност. Така, тие се навикнати да живеат и да комуницираат со сите луѓе.

Покрај тоа, образованието што го добиваат се базира на еднаквост, инклузивност и почитување на различноста. Сето ова ги принудува да развијат отворен, флексибилен и многу критичен ум за одредени општествени прашања.

Loading...