Над половина од Британците добиваат државна помош

Сподели со своите пријатели

Нешто повеќе од половина од британските граѓани се потпираат на државна помош откако владата беше принудена да воведе обемни мерки за поддршка на почетокот на пандемијата на Ковид-19, покажа денеска анализата на Институтот Цивитас.

Loading...

Дури 54,2 отсто од граѓаните, од кои 36 милиони, добиваат помош од државата што ги надминува нивните даночни обврски, открива Цивитас во анализата на податоците на Заводот за статистика (ONS) од 2020/2021 година година.

Помошта вклучува и безготовинско плаќање за здравствениот систем и образовните услуги.

Тренд на раст на „нето зависност“

„Нето зависноста“ од државата е најголема откако Цивитас ги анализираше податоците, истакнуваат авторите Нокс и Даниел Лили.

Од 2011 до 2019/2020 година нивниот удел се намали од 52,5 на 47,5 отсто, само за да се зголеми за време на пандемијата поради широк спектар на мерки за помош.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Британија се соочува со најголемиот штрајк на здравствените работници

Долгорочниот тренд „јасно“ покажува раст, со просек меѓу 1977 и 2000 година од 41,2 отсто и 54,2 отсто во 2020/2021 година, нагласува Цивитас.

Истражувањето беше претставено пред Белата книга за бенефиции, која Секторот за работа и пензии ќе ја објави во наредните месеци, пред пролетниот буџет.

На повик на премиерот Риши Сунак, министерот за работа и пензии Мел Страјд планира да го промени системот на бенефиции за да го зајакне вработеноста што не се врати на нивоата пред пандемијата, што резултира со недостиг на работна сила.

Loading...

Премиерот минатата недела рече дека владата размислува за низа мерки за решавање на проблемот:

„Треба да анализираме како функционира нашиот систем за социјална заштита и дали работи како што би сакале во обид да ги поддржиме и охрабриме луѓето кои може да го направи тоа“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мали го протера шефот на одделот за човекови права на мисијата на ОН

Институтот, близок до ториевците, се противи на обновливите извори на енергија

Анализата на Цивитас покажа дека 83 отсто од данокот на доход го плаќаат само 40 отсто од возрасните Британци.

Цивитас е институт близок до ториевците и, според конзервативниот весник Тајмс, се противи на „зелената“ регулатива и зголеменото потпирање на обновливите извори на енергија.

Во анализата објавена во понеделникот, тие исто така открија дека 40 отсто од нив на дното на скалата на приход – околу 27 милиони луѓе – добиваат во просек по 23.000 фунти (26.255 евра) годишно во паричен надоместок и „бенефиции во натура“.

Во ноември минатата година, државниот канцелар Џереми Хант потврди дека оваа пролет ќе ги зголеми бенефициите за инвалидност и вработените за 10,1 отсто, за да ги прилагоди за инфлацијата. Трошоците за зголемувањето беа проценети на 11 милијарди фунти, рече Хант.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Врховниот верски водач на иран помилува илјадници уапсени демонстранти

Истовремено, тој изрази загриженост за „наглото зголемување на бројот на економски неактивни полнолетни граѓани на работоспособна возраст“, ​​најавувајќи анализа на проблемите што ги спречуваат луѓето да се вратат на работа.

Повеќе од 600.000 корисници на универзални даночни олеснувања ќе бидат поканети на средба со експерт за професионална ориентација „за да се добие потребната помош за зголемување на бројот на работни часови“, најави министерот.

Loading...

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.