Над 8000 граѓани досега извадиле едномесечен зелен картон

Сподели со своите пријатели

Откако стапи на сила владината одлука за повторно вовдеување на едномесечните зелени картони повеќе од 8200 граѓани на Република Македонија го имаат извадено истиот. Од 18ти минатомесец па до сега од осиутелните компании биле издадени 28.000 зелени картони. Од Националното биро за осигурување каде располагаат о вкупните статиси, велат дека овој период од годината се поголем дел од грѓаните се одлучуваат да оизвадатмесечна зелена карта, а најмногу оние кои еднаш годишно одат од границите на државата за да посетат некоја посакувана дестинација.

Loading...

Од А.Д. Осигурителна полица велатдека околу 35 до 40 проценти од оние штланиишни, оваа год ваделе га извадиле месечни зелени карти

Дополнително ќе се утврдуваатефектите од воведувањето на оваа мерка врз основа на вредноста од премијата што ја остваруваат осигурителните компании, а која беше донесена за да се намалат трошоците на граѓаните кои поретко патуваат.

Цената на едномечнатзелена карта чини 30 евра за помалите автобили, додека за оние над 66 киловати цената изнесува 50 евра. Годишниот зелена картон и понату останува со иста цена од 90 евра за патнички и 280 за товарни возила.

Извор: Курир.мк


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.