Над 40% од луѓето во светот размислуваат за отказ: Преоптеретени со уморот и стресот!

Сподели со своите пријатели

Ако сè повеќе размислувате да ја напуштите работата, не сте сами.

Loading...

Околу 40 проценти од глобалната работна сила размислува да престане да работи, а 54 проценти од нив изјавиле дека се чувствуваат уморни или исцрпени.

Истражувањето спроведено од „Мајкрософт“ покажа дека 61 процент од работодавците во моментов напредуваат.

 

 

Затоа, се чини дека работодавачите и вработените не го следат истиот чекор, како и дека лидерите на компаниите не се во контакт со потребите на вработените.

Анкетирани се над 30.000 луѓе во 31 земја и се анализирани милијарда пораки и статуси за работа преку „Мајкрософт 365“ и социјалната мрежа за кариера – „Линкедин“.

Loading...

Исто така, откриени се големи разлики помеѓу раководството и работниците. Анкетираните деловни лидери – повеќето од нив изјавиле дека „успеваат“ – се претежно милениумци или генерација X, ИТ работници кои одат понатаму во кариерата.

Во меѓувреме, вработените кои рекле дека „преживуваат“ или се чувствуваат истоштено се оние кои се во брак (54%), мајки кои работат (56%), генерација З (60%), здравствени работници – на фронтот (61%), нововработени ангажирани помалку од една година (64%) и самците (67%).

 

 

Негативните исходи од пандемијата несразмерно паднаа на членовите на генерацијата Z кои штотуку го започнуваат работниот живот, како и на мајките кои работат, многумина ги напуштија работните места поради притисок, обидувајќи се да ги задржат своите работни места и товарот на грижата за децата додека се работи далечински.

Балансот помеѓу самопроценуваната висока продуктивност и дигиталната исцрпеност произлегува од зголемувањето на виртуелните состаноци, разговорите за време на работното време и по часовите и поголема размена на електронски пораки, пишува Ал Џезеира.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *