Начинот на возење може да открие рани знаци на Алцхајмерова болест

Сподели со своите пријатели

Стилот на возење, повеќе или помалку, се менува со возраста. Но, некои промени се посуптилни од другите. Некои не треба да се игнорираат. Имено, научниците предупредуваат дека некои од овие мали промени што ни се случуваат со текот на годините не треба да се игнорираат, бидејќи начинот на возење може да укаже на рана фаза на Алцхајмерова болест.

Loading...

За да го докажат тоа, тие спроведоа експеримент во кој група возачи постари од 65 години во Мисури, САД, се согласија да го следат секое нивно возење преку ГПС, една година.

Целта на студијата „Возења“ – предводена од Кетрин Ро и Ганеш Бабулал на Универзитетот во Вашингтон во Сент Луис – беше да се открие дали проучувањето на навиките на оваа група возачи може да го открие почетокот на оваа болест.- без потреба од инвазивни или скапи медицински процедури.

 

 

По 365 дена собирање информации, научниците се убедени дека можат. Меѓу 139 лица вклучени во студијата, медицинските тестови покажале дека половина од нив имале многу рана или „предклиничка“ Алцхајмерова болест. Другата половина не. Анализата на нивното возење откри видливи разлики помеѓу двете групи.

Особено, оние со претклиничка Алцхајмерова болест возеа побавно, правеа ненадејни промени во правецот на возење, возеа помалку ноќе и вкупно патуваа помалку километри. За време на возењето, тие посетија помалку различни дестинации, секогаш држејќи се до истите, веќе познати правци.

Loading...

Користејќи ги овие податоци за возење, научниците успеаја да измислат модел што може да предвиди нечија веројатност да има претклиничка слика за Алцхајмерова болест користејќи ги само податоците за возраста на возачот и неговите ГПС податоци за возење. Излезе дека е точно 86%.

 


Leave a Reply