На овој остров направено цело село од пластични шишиња (ФОТО+ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Роберт Безо еден е од совесните жители на планетата Земја и се грижи за нејзината чистота. Разочаран е што луѓето, барем поголеиот дел, не го следат неговиот пример и фрлаат смет насекаде околу, тој одлучил на тоа место да му даде друга намена. Имено, овој Канаѓанец собирал пластични шишиа и од нив направил село.

Селото се наоѓа на островот Бокас дел Торо во Панама.

Loading...

Намерата на РОберт била да им укаже на луѓето дека пластичите шишиња можат да се искористат за следните работи: изолација, изградба на привремени засолништа, штала, амбара, ергела, базени, тенкови за вода, системи за наводнување, складишта и патишта.

Неговата главна цел е да го сврти вниманието на луѓето дека планетата е во тешка состојба т.е. дека е затрупана со смет.

На островот на кој е сместен овој проект, земјиштето е евтино, а успеал на своето парче земја да смести и „пластичен затвор“ т.е. место во кое луѓето можат да преспијат, но и со своите деца да учат за загадувањето на планетата.

Канаѓанецот се пофалил дека куќите кои се наоѓаат на островот, многу се модерни, изградени од рециклирачни материјали. Вели дека и на куќите не име потребен клима уред затоа што во нив е пријатно.

Loading...

Тука е и „пластичен дворец“ којс одржи две соби, апартман и ресторан со убав поглед. Островот годишно го псоетуваат 100.000 луѓе.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *