На големите мајмуни во Африка им се заканува драматично губење на живеалиштата

Сподели со своите пријатели

Живеалиштето на големи мајмуни, како што се горилата, бонобосите и шимпанзата, нагло ќе се намали во следните 30 години, покажа истражувањето на повеќе од 60 научници.

Loading...

Според истражувањето објавено во списанието Diversity and Distributions, до 85 проценти од сегашниот опсег на популацијата на мајмуните веќе нема да имаат живеалиште до средината на векот.

Уништувањето на живеалиштата е тесно поврзано со климатските промени, уништувањето на шумите и растот на човечката популација.

 

 

На горилите, бонобосите и шимпанзата им се заканува „мрачна иднина“, предупредува др. Илка Хербингер од Светски фонд за природа (WWF), коавтор на студијата.

„Во многу делови на Африка, на нашите најблиски роднини им се заканува истребување“, рече таа.

Loading...

Хербингер апелира дека „климатскиот колапс“ и „уништувањето на шумите“ мора да се запрат со цел да се ублажи масовното истребување на големите мајмуни.

Според студијата, прва објавена во неделата, одржувањето и воспоставувањето „врски и коридори“ помеѓу живеалиштата кои би можеле да бидат засолниште во иднина е исто така клучно за опстанокот на африканските мајмуни.

 

 

На пример, планинските масиви во моментов се помалку погодни живеалишта за некои видови големи мајмуни, но се очекува ова да се промени со глобалното затоплување. Животните теоретски би можеле да преживеат ако можат да мигрираат од низините на планините.

Студијата е прва што во целост ги испитува ефектите од климатските промени, употребата на земјиштето и растот на човечката популација врз идниот опсег на популации на горили, шимпанза и бонобо.

Во моментов, сите африкански мајмуни се наведени на Црвениот список на загрозени видови на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) како загрозени или критично загрозени.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *