МВР апелира да не се врши злоупотреба на етнички и верски симболи

Сподели со своите пријатели

Министерството за внатрешни работи на Република Македонија вчера излезе со апел да не се врши злоупотреба на етнички и верски симболи за купување на ефтини политички поени.

Злоупотребата на етничките и верските симболи што се случува деновиве може да има не само негативни политички и безбедносни импликации, туку и да ги поткопа процесите за фер, слободни и демократски избори. Ги повикуваме сите субјекти да се воздржат од креирање на сценарија со кои се добиваат ефтини политички поени, а на сметка на безбедноста и сигурноста на граѓаните – стои во соопштението на МВР.

Велат дека Министерството ги следи состојбите и нема да дозволи ескалации и нарушувања на јавниот ред и мир во државата.

Воедно, апелираме до организаторите на овие случувања да имаат во предвид дека секое кршење на законите повлекува соодветни санкции – пошува во текстот.

Инаку само неколку часа откако излезе соопштението во Бутел настанаа нови немири во кои тројца полициски службеници добија повреди, од кои двајца беа хоспитализирани.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.